Home ТЕСТО ЃЕВРЕЧИЊА ШТО СЕ ТОПАТ ВО УСТА…Меки и вкусни со богат фил…

ЃЕВРЕЧИЊА ШТО СЕ ТОПАТ ВО УСТА…Меки и вкусни со богат фил…

ЃЕВРЕЧИЊА ШТО СЕ ТОПАТ ВО УСТА…Меки и вкусни со богат фил…

Доколку сте во потрага по рецепт што ќе ги освои сите дома, а притоа е лесен и неодолив, тогаш овие ѓевречиња се вистинскиот избор за вас!

Комбинација од меко тесто кое се топи во уста и богат фил од блитва и сирење, ова печиво е инспирирано од турските ачми, но со уникатен домашен шмек, пишува НМД.

Валентина Машковиќ го споделува овој фантастичен рецепт кој нејзините домашни го обожаваат – толку се вкусни што исчезнуваат за час!

Подгответе се за реприза, бидејќи овие ѓевречиња сигурно ќе станат вашиот нов омилен специјалитет. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 200 мл вода
– 200 мл млеко
– 50 мл масло за готвење
– 40 г свеж квасец (1 коцка)
– 1 супена лажица шеќер
– 2 мали лажички сол
– 2,5 супени лажици алкохолен оцет
– Брашно по потреба (околу 750 г)
– Путер или маргарин за премачкување на корите

За фил:

– 400 г блитва
– 300 г сирење
– НМД

За премачкување:

– 1 јајце
– Сусам за наросување

Корисни алатки:

Мултисечко за зеленчук, цена ОВДЕ. Садови за чување зеленчук, цена ОВДЕ. Големо тенџере, цена ОВДЕ. Комплет тенџериња, цена ОВДЕ. Стаклено тенџере, цена ОВДЕ. Нелепливо тенџере, цена ОВДЕ.

Миксер, цена – ОВДЕ. Кујнска вага, цена ОВДЕ. Калап за печење, цена ОВДЕ. Кујнски крпи, цена ОВДЕ. Садови со капаци во разна големина, цена ОВДЕ. Нелепливи 3 силикони, цена ОВДЕ. Кутија за колачи, цена ОВДЕ. Жица за матење, цена ОВДЕ.

ПОСТАПКАТА детално опишана преку фотографии можете да ја прочитате ОВДЕ:

Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: