Home ТЕСТО ЈОГУРТЕН ЛЕБ…Брз рецепт без квасец, а многу протеини!

ЈОГУРТЕН ЛЕБ…Брз рецепт без квасец, а многу протеини!

Леб со јогурт (или павлака) – брз рецепт без квасец со висока содржина на протеини

Овој рецепт за леб со јогурт е идеален избор за оние кои сакаат да подготват домашен, вкусен и хранлив леб без сложени чекори и долго чекање за квасецот да нарасне.

Со мека и нежна текстура, овој леб е совршен за појадок, сендвичи или како додаток на супи и салати.

Благодарение на јогуртот и јајцата, лебот е богат со протеини, што го прави особено заситувачки. Подготовката е едноставна, а резултатот е топол, мирисен леб кој ќе го освои вашето семејство, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 400 г бело брашно
– 2 лажички прашок за печиво
– 1 лажичка сол
– 300 г цврст јогурт или кисела павлака
– 2 јајца
– 2 лажици маслиново масло
– 1 лажица маслиново масло (за премачкување, по желба)
– 2 лажици мешавина од семки (тиква, сончоглед, сусам – по желба)
– 1 прстофат сол (за посипување, по желба)
– НМД

Постапка:

1. Загрејте ја рерната на 175°C. Подмачкајте правоаголен калап за леб со димензии 23×13 cm и обложете го со хартија за печење.

2. Во голем сад за мешање измешајте го брашното, прашокот за печиво и солта. Промешајте со жица за матење за да се соединат состојките рамномерно.

3. Додадете ги претходно изматените влажни состојки: јогуртот, јајцата и маслиновото масло во садот со сувите состојки.

4. Користете рачен миксер за да ги соединете состојките во мазно и хомогено тесто.

5. Префрлете го тестото во подготвениот калап и израмнете ја површината со шпатула или лажица.

6. По желба, премачкајте ја површината на тестото со малку маслиново масло и посипете со мешавина од семки и прстофат сол за дополнителен вкус и текстура.

7. Печете во загреана рерна 40–45 минути или додека лебот добие златнокафеава боја.

8. Откако ќе се испече, оставете го лебот да се лади во калапот 5 минути, а потоа префрлете го на решетка за целосно ладење пред да го исечете.

Напомена:
Овој леб е највкусен кога е свеж, но може да се чува во херметички затворен сад до два дена.

За подолготрајно чување, исечете го на парчиња и замрзнете го. Уживајте во овој едноставен, а сепак неверојатно вкусен леб!