Ова е еден од најлесните и највкусните десерти, а се приготвува за многу кратко време и од само четири состојки. Совршен е за секакви свечени пригоди, но можете да го подготвите и за секој ден и да се сладите во него заедно со шолја кафе или чај. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 24+10 орео колачиња (можете да ги купите во секој поголем супермаркет, а препознатливи се по црно(какао)-белата комбинација), 40 г несолен путер, 400 г крем сирење + 400 мл течна слатка павлака, 70 г кристал шеќер + 10 г ванилин шеќер
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Орео бисквитите (вкупно 24) искршете ги со рака и ставете ги во блендер, а потоа сомелете ги околу една минута. Бидејќи самите кекси се „сендвич“ и содржат тенок слој бел крем, смесата нема да биде целосно сува, туку со конзистенција на влажен песок.

![]()
![]()
![]()
![]()

На тивок оган/пареа или во микробранова печка растопете 40 г несолен путер, оставете неколку минути да се подизлади, па додајте го во мелените орео-кекси и промешајте со лажица додека смесата да стане комапктна.

![]()
![]()
![]()
![]()
Огноотпорен сад или некој друг помал калап со димензии 20х20 см (или приближно) обложете со хартија за печење на дното, па рамномерно распоредете ја темната смеса и израмнете ја површината. Оставете во фрижидер да отстои 10 минути, а за тоа време пригответе го белиот крем:

![]()
![]()
![]()
![]()
Во подлабок сад ставете 400 г крем сирење (маскарпоне, филаделфија, мегле и сл.), па додајте 70 г кристал шеќер и една кесичка ванилин шеќер (10 г). Пенасто изматете со миксер додека да добиете нежна, кремаста структура, а шеќерот да се растопи.






Во кремот додајте 400 мл течна павлака со масленост 30-36%, па уште еднаш изматете со миксерот додека двете состојки да се соединат во еден неверојатно нежен и вкусен бел крем.

![]()
![]()
![]()
![]()

Со раце искршете 8-10 орео бисквити и додајте ги во смесата, па промешајте со лажица или шпатула. Добиениот крем излејте го врз кафеавата-орео основа, па рамномерно распоредете и израмнете.

Одозгора декорирајте со трошки од орео бисквити, па оставете го колачот да се лади во фрижидер, најмалку 4 часа пред послужување. Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ.
































