Ако сте од оние луѓе кои не можат да се стоплат ниту со три капи, можеби е добра идеја да размислите за промена на вашите животни навики. Некогаш е доволно да испиете малку повеќе вода и да бидете физички поактивни, за да го решите проблемот со зимурливоста.

Кај здравите луѓе зимурливоста најчесто е последица на забавена циркулација поради седентарен начин на живот. Но, понекогаш може да биде симптом на болести како што се анемија, дисфункција на тироидната жлезда или недостаток на витамин Б12, објаснуваат лекарите.




Кој е најдобриот лек за добра циркулација?

Како што препорачуваат експертите, природата ни дала лек за овој проблем како рузмарин, див костен, грав, липа, овес, хељда, овес. Лошата циркулација е најчеста причина за зимскиот студ, луѓето се жалат дека нозете, особено стапалата им се секогаш ладни, како и дека чувствуваат вкочанетост во раните утрински часови.




Проблемот понекогаш лесно може да се реши со дневни пешачење до 5 километри, со пиење на доволни количества вода, која е најприроден лек за добра циркулација. Водата ќе стигне до нашите најмали кр-вни садови, капилари, ќе ја забрза циркулацијата и ќе ги отстрани штет-ните материи од телото преку метаболизмот, вели епидемиологот и билкар д-р Душан Вујновиќ.




После пу-шење на ци-гара ќе ви биде уште поладно. Симптоми на слаба циркулација се чувство на трнење во рацете и нозете, студ, вкочанетост, често отекување на стапалата и глуждовите, слаба меморија поради забавената циркулација, а овој проблем најчесто придонесува и за лошо варење на храната. Покрај тоа се чувствува и замор и карактеристични се промените во бојата на кожата, па поради тоа зимурливите луѓе се често многу бледи.

– Покрај болестите и нашето однесување, како пу-ше-њето ја ослабува циркулацијата. Секогаш е потребно, кога е можно, да се избегнува долго седење или стоење на едно место, неправилна исхрана која изобилува со многу лоши масти и концентрирани шеќери, – вели д-р Вујновиќ.




Д-р Вујновиќ објаснува дека постојат и субјективни и објективни состојби кои можат да придонесат за чувство на зимурливост. На некои луѓе им е ладно, а некои се потат поради с трес.

Различни емоционални состојби влијаат на субјективното чувство на студенило, како што се осаменост, губење љубов, депре-сија. Од друга страна, кога се во прашање пријатните емоции, чувствуваме топлина.




Нару-шување на тироидната жлезда. Луѓето кои не се поштедени од зимскиот студ не треба да се облекуваат премногу или да престојуваат во премногу ладни или топли простории. Стручен совет е во просторијата во која престојуваме температурата да биде околу 21, најмногу 24 степени.

– Објективните чувства на студ лежат во нару-шувањата на одредени делови од човечкото тело, пред се на тироидната жлезда, која го спроведува целиот процес. Во случај на хипотироидизам, често е присутен симптом на настинка.




Причината е забавување на метаболизмот. Ниското ниво на тироидни хормони доведува до забавување на метаболизмот, а телото поради тоа не е во состојба да произведе доволно топлина, – нагласува д-р Вујновиќ.

Чувствуваме ладно и кога сме анемични. Анемијата е исто така значајна, најчесто забележана кај деца и жени. Претежно се работи за ниско ниво на железо, поради што човекот чувствува студ.




– Железото им помага на кр-вните зрнца да носат кислород низ телото, а кога нивото на железо е ниско, не е возможно да се снабдат доволно количество топлина на сите витални орга-ни. Овој проблем се решава со терапија и соодветна исхрана, – објаснува д-р Вујновиќ.

Субјективното чувство на студ е поврзано и со температурата на човечкото тело, објаснува експертот. Особено сега, за време на панде-ми-јата, луѓето велат „Имам температура“. Кога ќе ги прашате која е нивната температура, тие одговараат „37 степени“.




Науката наведува дека нормалната телесна температура кај луѓето е од 36,5 до 37,2, а се е поврзано со температурата на надворешниот воздух, па поверојатно е дека ќе имате малку повисока температура во топлите предели – потсетува д-р Вујновиќ.

Совет на д-р Душан Вујновиќ е храната што ја јадеме да биде прилагодена на надворешната температура и годишното време, па најдобро е во зимскиот период од годината да се јаде малку покалорична храна.




– Важно е да се дели калорична храна во неколку помали оброци, за да не се оптоварува телото или панкреасот, кој не поднесува премногу мрсна и зачинета храна, или големи количини на храна – советува д-р Вујновиќ.

Луѓето кои се загро-зени од зимскиот студ мора да бидат внимателни и во начинот на облекување. Д-р Вујновиќ вели дека кога се чевлите во прашање, првенствено треба да користите облека од природни материјали, како волна и памук или кожа.




Важно е облеката која ја носите да не ве затега премногу, ова особено важи за дијабетичари за да не се предизвика појава на ,,дијабетична нога”. Физичката активност е многу важна, па дури и обичната прошетка, јогата, на пример, кој може да ја практикува, докажано ја поттикнува циркулацијата на кр-вта, не само во екстремитетите, – додава тој.

Рузмарин и див костен. За да поминат зимските денови без чувство на постојан студ, што ќе обезбеди добра циркулација, доктор Вујновиќ има рецепт – препорачува рузмарин и див костен.

За употреба во форма на капки, во еден литар медицински ал-кохол од 75% ставете по едно гранче рузмарин или почесто во пракса во еден литар добра комовица додајте гранче рузмарин. Оставете сè да отстои три седмици. Процедете се и пијте секое утро на празен стомак по една мала чашка од оваа ракија.

Добар лек за посилна циркулација и лек против зимски настинки е и дивиот костен, кој е делотворен и на венската циркулација. Д-р Вујновиќ вели дека рецептот од руската фитотерапија се користи долго време.

Потребни се 250 грама диви костени да се истолчат со се кора се ставаат во поголема тегла, се прелива со еден литар медицински ал-кохол од 75%. Оставете сè да отстои три седмици на ладно место исто како првиот рецепт. Потребно е оваа смеса одвреме-навреме да се протресува и на крај да се процеди низ двојна газа.

,,Ќе добиеме бела маса слична на млекото. Станува збор за тинктура која може да се користи во форма на подлога за триење каде има проблеми со вените, б олки, слаба циркулација. За многумина, ова се покажало како многу ефикасен лек кој може да ги замени скапите препарати.

Три до четири литри се доволни за една сезона и се снабдувате за цела година. Тинктурата се трие на кожата, поточно на вените, навечер пред спиење и се се завиткува во крпа или завој, бидејќи тинктурата е леплива, наутро само се туширате и одмивате”, – објаснува д-р Вујиновиќ.

Што да се користи и што да се избегнува од храна? Глогот, овесот, липата добро го греат телото, како и комуниката, гавезот, куркума, ѓумбир..

– Чајот од липа со лажичка мед е добар, луѓето се загреваат и набрзо се потат и се чувствуваат подобро. Доколку стра-дате од зимурливост и слаба циркулација, избегнувајте газирани пијалаци, сите супстанци кои можат да влијаат на ладењето на телото, ладна вода, сладолед, – вели д-р Вујновиќ.

Експертите препорачуваат и јадење леќа за загревање на телото, бидејќи се верува дека леќата го поттикнува лачењето на хормонот кој го подобрува расположението – ендорфин. Овој хормон е и сојузник против зимурливоста, богат е со протеини и масти кои лесно се претвораат во енергија.

Совет е да јадете црн грав кој има многу железо и бакар за посилен имунитет. Овие елементи ги снабдуваат мускулите со кислород, како резултат на што мастите се согоруваат и телото се загрева.