Eдна баба од 75 години несебично на Интернет споделила нејзин сопствен рецепт со кој го намалила шеќерот во кр-вта за само 10 дена. Таа и самата вели дека овој лек и го спасил животот, а рецептот може да го прочитате подолу во текстот.
„Оваа година полнам 75 години и поради високиот притисок имам проблеми со шеќерот во кр-вта кој понекогаш поминува и над 7,79. За да го нормализирам шеќерот се ставив на диета, но во исто време почнав да конcyмирам еден народен лек, на кој му го должам моето здравје“, вели бабата.
„Шеќерот ми е сега во нормала и тоа само за 2 седмици примена на овој лек. Еве што направив: Купив околу 3 кг кромид и го поделив на приближно 10 еднакви делови, а потоа, кога станав следното утро, го исчистив и го исечкав првиот дел и го ставив во тенџере, па преку него прелив 250 мл зовриена вода и варев некои 10-тина минути.
Потоа смесата ја процедив и кромидот го фрлив, а напитокот го поделив на 3 еднакви делови кои ги пиев трипати во денот и тоа 30 минути пред оброк. Терапијата ја применував 10 дена, а резултатите беа неверојатни.
По 6 месеци ја повторив терапијата со зовриена вода и кромид кој само се готви и ништо друго.“ Кромидот пред сè е богат со јаглехидрати како глукоза, фруктоза и сахароза, но и витамини од групата Б, Е и каротен.
Кромидот содржи и други нутриенти како железо, кобалт, бакар, цинк, натриум, манган како и органски киселини (лимонска киселина) и есенцијални масла. Кромидот е природен лек против склероза, намалување на шеќерот во кр-вта, ја зголемува потен-цијата и лекува простата.
Покрај тоа го поттикнува апетитот и здравјето на кардиоваскуларниот систем. Има благо лаксативно дејство и го зголемува лачењето на дигестивните сокови. Кромидот широко се користи во лекувањето на г нојни ра-ни, изго-реници, маститис, трофички промени, како и горни и долни инфекции на респираторен тракт.
Кромидот се користи против грип бидејќи спречува појава на некои бактерии, го зајакнува нашиот имунитет и ја извлекува слузта од грлото и носот. Нè штити од некои болести како што е склерозата на пример.. Се препорачува да се користи во сирова форма по 10 г на ден и постепено да се зголемува количината.
Вака конcyмираниот кромид помага при бронхитис, туберкулоза, запек и уште многу други здравствени проблеми. Може да го намали холестеролот во кр-вта и претставува одлична намирница доколку сте на диета.
При акутни состојби треба да се конcyмира двапати дневно, а при хронични состојби доволно е еднаш дневно, 15-20 минути пред оброк. Печениот и сув кромид е одличен против исхемиски болести на срцето, хипертензија, пореметен срцев ритам.
Коментар на Соња Жебељановиќ: „Црвениот или обичниот кромид се сечат попречно (не до крај – приближно како лотосов цвет и тоа голема главица или 2-3 средни). Ова обично се прави навечер. Потоа се прелива со 4-5 лажици мед (користам дрвена) и додека да си легнам, го промешувам неколку пати, т.е. исцедената течност ја враќам во кромидот.
Да се разбереме – не е многу вкусно. Мене лично ми см-рди, но го употребувам затоа што е многу ефикасен лек. Кромидот го осло-бодува својот сок во текот на ноќта и се комбинира со медот. Утрото повторно мешам и одам на работа.
Овој лек го правам во чаша или порцеланска чинија. Кога ќе се вратам од работа, ставам газа во цедалката и добро го исцедувам сокот. Вака ја оставам смесата во цедалката за да може течноста да се исцеди што повеќе (неколку часа), а потоа ја складирам во стаклено шише.
Тоа ги спаси моите деца од кашлање зошто е најдобро средство за исфрлање на слузта од бели дробови. Лек создаден од Бога. Лекот го научив од свекрва ми. Во минатото, луѓето не одеа толку често на лекар и не користеа антибиотици. Кому му треба, нека проба и ќе се увери во ефикасноста. Верувајте ми. Не знаев дека кромидот исто така, е лек за хипертензија и шеќер во кр-вта. Благодарам за погоре напишаниот рецепт.“