Ловоровиот лист е многу ценет уште од античко време како свето дрво чии гранчиња им биле давани на победниците и поетите во знак на најголема чест и слава. Денес, ловорот се користи во градинарството како дрво или жива ограда, во готвењето како зачин и во народната медицина како лековита билка.




Својата лековитост се должи на есенцијалните масла од плодот и листот, а како активни супстанции содржи пинен и кинеол (еукалиптол). Ловоровиот лист користен за кулинарска употреба го збогатува антиоксидантниот потенцијал на храната, со што помага да се зајакне имунолошкиот систем, да се заштити од штет-ните ефекти на слободните радикали, помага во лекување на ра-ни и заштита од в ируси.




Витаминот А, кој се наоѓа во значителни количини во ловорот, придонесува за подобар вид, одржување и заштита на слузокожата и кожата, и помага да се намали ризикот од р ак на белите дробови и усната шуплина.

Препознатливиот мирис на ловоровиот лист доаѓа од испарливите соединенија кои имаат лековито дејство врз дигестивниот систем и ги ублажуваат дигестивните проблеми. Ловоровиот чај го cтимyлиpа апетитот и варењето, помага да се смири га-дењето, ублажување на мач-нини, гр-чеви и надуеност.




Етеричното масло од ловор може да помогне во лекувањето на артритис, б олки во мускулите, бронхитис и грип. Овој миризлив зачин има потенцијал да го намали ризикот од рак, бидејќи содржи голем број фитохемикалии кои поседуваат силни антикан-церогени својства, но истражувањата на ова својство се сè уште во тек.




Рускиот научник Генадиј Малахов открил дека оваа билка има фантастично дејство против замор и с трес во ароматерапијата и ослобо-дува од секојдневната напнатост од проблемите во современиот начин на живот.

Сè што треба да направите е да ставите неколку суви ловорови листови во метален или керамички сад (пепелотресник) и да ги запа-лите. Бидете внимателни каде ќе го поставите садот, бидејќи во негова близина не смее да има предмети кои се лесно запа-ливи.




Оставете ловорот да изго-ри, а за тоа време носете заштитна маска или напуштете ја таа просторија за да не го вди-шите директно испуштениот чад. После 10-тина минути ќе забележите дека во просторијата има пријатен мирис и поразлична атмосфера.




Вди-шете длабоко и дозволете му на овој медитативен мирис да ве релак-сира. Ароматерапијата е медицинска процедура која се практикува со илјадници години, а се смета дека испар-ливите состојки (етерични масла во случајов) имаат лековито дејство.




ЛЕКОВИТ СИРУП ЗА УБЛАЖУВАЊЕ НА КАШЛИЦА. Во продолжение прочитајте како да подготвите сируп од ловоров лист и жалфија за ублажување на кашлицата. Потребни состојки: 1 шолја (од 200 мл) шеќер, 1 шолја вода, 10-тина ловорови листови и 2 лажици жалфија (сува билка).




Постапка: Шеќерот ставете го на оган и загревајте на тивко додека да почне да се растопува. Гответе го додека да добие карамел боја, но внимавајте да не ви загори. Додајте шолја вода. Поклопете и варете додека шеќерот да се растопи.




Потоа додајте ловоров лист и жалфија. Варете уште 10-тина минути. Сирупот оставете го поклопен во садот во кој се вареше сè додека да излади. Потоа процедете го и складирајте го во шишенце или тегличка.




Употреба: Трипати дневно по една лажица (за деца по една лажичка), половина час пред јадење. Сирупот може да се приготви и без жалфија, на 10 лажици вода се ставаат 5 лажици шеќер и 5 ловорови листови, се вари неколку минути, па се остава да излади.

НМД.мк