Сурутката е нус-производ кој настанува при производството на сирење. Организираното индустриско производство на сурутката започнало во 1940-тите години. Низ историјата, бабите на нашите баби користеле сурутка како лек и дефинитивно не погрешиле.




Она за што можеби сте слушнале, и кое е многу добро познато меѓу луѓето со векови, е дека сурутката е најдобриот природен лек за црниот дроб. Сурутката се користи за сите проблеми со црниот дроб, вклучително и замастен црн дроб, оште-тен црн дроб поради вирусни заболувања (хепатитис, жолтица), отечен црн дроб, а особено црн дроб оптоварен со прекумерна конcyмација на ал-кохол, масна и нездрава храна.




Сурутката ја забрзува регенерацијата на црниот дроб. Терапијата со сурутка се спроведува подолг временски период, така што дневно се конcyмира најмалку половина литар сурутка и по можност и повеќе.

Сурутката ќе придонесе за регенерација, чистење и закрепнување на заболениот црн дроб доколку се користи редовно. Се разбира, многу е важно да се престане со конcyмирање на многу масна храна, ал-кохол и преработена храна.




Покрај сурутка, препорачливо е да користите младо сирење во комбинација за проблеми со црниот дроб, по можност за појадок на празен стомак, бидејќи тогаш ефектите се најголеми.

Сурутката исто така може да помогне при сла-беење, бидејќи содржи многу протеини кои ја зголемуваат мускулната маса и даваат чувство на ситост со мала количина калории. Најдобрите и највaжните состојки во млекото остануваат во сурутката, поточно витамините Б и Е, минерали и млечни шеќери, кои се одговорни за градење на фини и деликатни врски во мозокот.




Исто така, сурутката содржи важни минерали: натриум, калиум, фосфор, магнезиум, железо, цинк, бакар, кобалт, манган, , витамини, аминокиселини и протеини, без многу калории.

Заедничко за сите нас во последно време е тоа што сме под с трес. Сурутката е идеален пијалок за овој проблем. Причината е тоа што предизвикува лачење на серотонин (хормон на среќата) во нашето тело, што ќе ве натера да се чувствувате добро и ќе го ослободите од предизвиканиот с трес.




Сурутката се препорачува и за постојано чувство на замор, особено во пролетта, како и за гр-чеви и б олки во мускулите поради физички напор. Сурутката спречува остеопороза, ја отстранува плаката на забите и има превентивно дејство против кариес.

Во прилог на овие придобивки, сурутката се препорачува со децении како ефикасен народен лек, за луѓе кои имаат проблеми со високи маснотии во кр-вта кои не можат да ги контролираат со лекови и диета. Речиси кај сите луѓе, целосно го регулира високиот холестерол и триглицеридите по неколку седмици редовна употреба.




Сурутката е сосема безбеден, благ и природен пијалак што можете да го користите секојдневно. Бидејќи содржи и живи бактерии, во некои случаи може да предизвика дијареа доколку испиете преголема количина. Само луѓето алергични на млечни производи треба да ја избегнуваат.

Препорачаната дневна д оза е 500 мл до максимум еден литар дневно, во случај на обична течна сурутка. Можете да ја пиете на празен стомак наутро, но нема да погрешите ако ја пиете неколкупати во текот на денот.




Можете да најдете домашна сурутка во повеќето продавници за млечни производи, а исто така можете да ја направите сами: Домашна сурутка – рецепт. Сурутката е најлековита доколку се направи во домашни услови или доколку ја купите од познат производител.




Истурете околу 1 литар млеко (по можност козјо, домашно) во поголемо тенџере и сварете го. Додека млекото се готви, исцедете сок од еден лимон, па додајте го во млекото додека е сè уште врело. Тргнете го тенџерето со млеко од оган и оставете го да се излади.




Почекајте да се оддели проѕирната течност и кога е целосно одвоена, претурете ја во стаклени шишиња. Добиената сурутка мора да се чува во фрижидер. Може да пиете и сурутка со мешање на 1-2 лажици во чаша со вода и да пиете со секој оброк. Вака подготвениот пијалак е погоден за бремени жени, за зајакнување на имунитетот, за подобро варење на храната или за намалување на холестеролот во кр-вта.





Лимонада од сурутка

Сурутката има специфичен мирис и вкус, така што не секој може да ја пие. Ако ова е случај со вас, пробајте го овој, исто така ефикасен рецепт. Наполнете ја стандардната чаша (200-250 мл) со 1/3 мед, растворете го медот во малку топла вода, а потоа додајте сок од 2 лимони. Истурете ја оваа мешавина во еден литар сурутка, добро протресете ја и чувајте ја во фрижидер. Пијте го овој пијалак според истите упатства како и обичната сурутка.