Home посни колачи Вакви обланди правам речиси секоја недела…Со многу вкусен фил од чоколадо, нема...

Вакви обланди правам речиси секоја недела…Со многу вкусен фил од чоколадо, нема на кој не му се допаѓаат…

Вакви обланди правам речиси секоја недела…Со многу вкусен фил од чоколадо, нема на кој не му се допаѓаат…

Чоколадо, јаткасти плодови и бисквити – идеална комбинација. Ќе останат супер крцкави, со важна напомена: не го мачкајте филот додека е топол, почекајте малку да се излади, да биде млак. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

500 мл млеко/растително млеко
300 г шеќер
200 г чоколадо за готвење
250 г путер/маргарин
200 г мелени ореви
400 г мелени бисквити (плазма/петит/посни кекси)

ПОСТАПКА:

1.Во тенџере сипете 500 мл млеко и додајте 300 г шеќер, измешајте и оставете да зоврие со повремено промешување.

2.Кога млекото ќе зоврие додајте 200 г чоколадо за готвење искршено на коцки и 250 г маргарин, стопете сè и оставете да се вари 5 минути.

3.Тргнете го тенџерето од оган и додајте 200 г ореви. Имешајте и постепено додајте 400 г мелени бисквити. Изедначете. Оставете да се олади, да биде млако. Значи ни топло ни целосно ладно.

4.Рамномерно премачкајте ги обландите со филот, притиснете одозгора со некои потешки книги или тегли и оставете да отстои 30 минути.

5.Откако ќе се стегне убаво исечете на форми по желба и обланда е готова. Постапката погледнете ја ОВДЕ.