Home зимница Вака ја подготвувам дињата во тегла спремна за новогодишната трпеза

Вака ја подготвувам дињата во тегла спремна за новогодишната трпеза

Конзервирана диња за новогодишна трпеза

Конзервираната диња подготвена по овој рецепт е одличен начин да се зачува свежината и аромата на ова овошје за зимските празници.

Без употреба на оцет и стерилизација, овој едноставен метод дава вкусен резултат кој ќе ги воодушеви вашите гости.

Следете ги чекорите за да подготвите диња што ќе биде вистинска ѕвезда на вашата новогодишна трпеза, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1 парче диња (средна големина, зрела и цврста)
– 2 литри вода
– 4 лажици шеќер
– 1/2 лажичка лимонска киселина (за тегла од 3 литри)
– НМД

Постапка:

1. Изберете зрела и цврста диња. Измијте добро ја, отстранете ги семките и исечете ја на парчиња со средна големина.

2. Темелно исчистете и исушете тегла од 3 литри. Внимателно наредете ги парчињата диња во теглата.

3. Прелијте ги парчињата диња со врела вода до врвот на теглата. Оставете ја водата да отстои 10 минути.

4. Потоа, внимателно исцедете ја водата од теглата во тенџере.

5. Во тенџерето со вода додајте 4 лажици шеќер (2 лажици на 1 литар вода) и доведете до вриење за да се подготви сируп.

6. Во теглата со диња додајте 1/2 лажичка лимонска киселина.
7. Прелијте ја дињата со врелиот шеќерен сируп до врвот на теглата.

8. Веднаш затворете ја теглата со стерилизиран капак и добро запечатете.

9. Завиткајте ја теглата во ќебе или крпа и оставете ја да се излади целосно на собна температура.

10. Чувајте ја конзервираната диња на ладно и темно место до употреба.

Оваа диња, подготвена на овој начин, задржува природен вкус и арома, совршена за празнични моменти. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: