УТРЕ Е ИВАНДЕН: Голем ден за лечење и добивање потомство, кога не се работи едно нешто, а еве зошто вечерва е магична

Утре, 7 јули, Православната црква и нејзините верници го слават Иванден, празникот на раѓањето на Свети Јован Крстител. Ноќта пред Свети Јован Крстител, популарно познат како Ивандан, жените низ цела Македонија и пошироко ткаат венци со цвеќиња и вечерта ги ставаат пред вратата на куќата.

Свети Јован е познат како Јован Претечал затоа што дошол пред Христа и како Крстител меѓу другите го крстил и Исус. Тој е познат и како Билкарот или Билкоберачот затоа што живеел скромно јадејќи билки, бубачки, скакулци и мед од диви пчели и бил облечен во фустан направен од вреќа.

Свети Јован е наречен и Играч, бидејќи се верува дека сонцето, кога ќе се роди тоа утро, игра на небото. Тој е заштитник на кумството и братството, а исто така му кумувал и на Исус Христос крштевајќи го во реката Јордан.

Треба да се закумите

Меѓу народот има обичај за побрамитување и закумување на Иванден „според Бога и Свети Јован“ затоа што Јован Крстител, кој е роден на овој ден според старото сметање на времето, се смета за пример на карактерност и чесност.

Свети Јован се разликува од сите други пророци, особено по тоа што ја имал таа среќа да може да му го покаже на светот Оној кого го прорекол.

За раката на Свети Јован се вели дека секоја година, на денот на светителот, архиепископот ја носел пред луѓето и дека таа рака понекогаш се појавувала раширена, означувајќи плодна и обилна година, а понекогаш и згр-чена, објавувајќи лош род и г лад.

Од рана возраст, Свети Јован копнеел за осамен живот. Затоа, кога пораснал, се осмелил да замине во пустината во областа околу долниот тек на реката Јордан за да се предаде во осаменост на неговата мисија: да го најави Христовото доаѓање.

Свети Јован е последниот голем пророк. Иконите го прикажуваат како го крсти Исус на Јордан или како стои и го покажува небото со десната рака, додека во левата држи долг стап со крст на врвот, над кој стои лента со натписите „Покај се, бидејќи се ближи царството небесно“.

Се верувало дека л ошите ду-хови ќе се разбудат оваа ноќ, па затоа во секој дом, станарите не спиеле, туку изведувале ма-гични р итуали. Во меѓувреме, децата смислувале разни лу дории: ги пуштале говедата од соседната штала, за да не заспие соседот случајно, и на тој начин да стане п лен на ѓа-волот.

Девојките плетеле венци од иванско цвеќе и ги фрлале во реката. Ако венецот пловел далеку – тогаш тоа значело дека девојката ќе има долг живот и среќна судбина. Ако венчето потонало – тоа значело дека ја чекаат ми-зерија и проблеми.

Иванденски обичаи

На Иванден се плетеле венци со иванско цвеќе и се користеле за китење, а во пресрет на тој ден, пастирите палеле огнови, па потоа ја посетувале стоката, овците и говедата, а потоа се искачувале на височините и играле секакви игри околу огновите.

Ова палење за Ивандан е поврзано со палењето огновите во пресрет на Божиќ, што значи дека зимското, божиќното сонце не свети толку високо како летното, Иванденското, ниту грее толку топло.

Со ткаењето венци се сакало да се каже дека природата достигнува највисока точка на развој (средината на летото), и дека природата се крунисува со овие венци. Овие венци исто така, ги потсетуваат младите дека треба да размислуваат и за венчални венци. Девојките ставаат црвена роза во венците.

Се смета дека Иванден е толку голем празник што сонцето запира три пати тој ден.

Водата добива посебна моќност, така што сите се капат во реки, потоци, езера. Билките и сите цвеќиња имаат најсилни лековити својства, па затоа се берат лековити билки и се ткаат венци, кои се чуваат во куќата како лек против разни болести.

Се берат следните билки:

Многу православни билкари сепак ги собираат билките ноќта пред Иванден. Се верува дека Иванденското цвеќе има неверојатна лековита, па дури и м агична моќ.Особено популарно е растението Иван-да-Марија, кое може да влијае врз плодноста.

Од него се правеле чаеви за неплодни жени и се додавало во сеното наменето за исхрана на кравите. Денес, Иван-да-Марија се користи во третман на срцеви заболувања, хипертензија, невралгија, епилепсија и болести на гастроинтестиналниот тракт.

Исто така, се берел и пелин. Нашите предци верувале дека пелинот ја штити куќата од не-среќи, а луѓето – од болести. Современите лекари потврдуваат: пелинот успешно се справува со паразити, го подобрува варењето и циркулацијата, ја снижува температурата, ги ублажува гр-чевите и се користи како противот-ров.

Копривата се издвојува и во голем број тревки на Иван. Ова растение порано го користеле за заштита од л оши м агии, но и за лекување на многу болести. Денес, копривата се користи исклучиво како лек. Фитотерапевтите ја препорачуваат оваа билка за гастритис, чир на желудник, панкреатит, инфекции на бубрезите, бронхитис, радикулитис и други болести.

Претходна статијаТАА Е НАШЕТО ТРЕТО БЕЛОДРОБНО КРИЛО: Бојата на кожата без грешка открива во каква состојба е нашето тело
Следна статијаЧај за уринарни тегоби и тинктура од дивизма, се пие во голтки, а помага по првото пиење