Фото и рецепт: Родна Трпеска
Потребни состојки:
4 јајца
4 мали шолјички млеко
4 мали шолјички масло
4 мали шолјички гриз
1 свеж квасец
1 прашок за печиво
1 ванилин шеќер
2 лажици какао во прав
Брашно по потреба, околу 10 исти шолјички, зависно од брашното
Постапка:
Се меси убаво средно тесто (да не е тврдо), па се дели на два дела.
Во едниот се става какаото и веднаш се работи. Јас правам мали топчиња колку еден поголем лешник и ги правам на ренде.
Се редат наизменично, во крст, едно бело, едно црно тесто и се виткат.
Веднаш се печат до посакуваната боја.
Кога ќе изладат јас ги ставам во фрижидер за длабоко замрзнување, а подоцна си вадам и ги полевам со шербет. Вакви малечки излегуваат 60 ежиња во плех, една мера – 120 ежиња. Ова е една мера.
Шербет на еден плех:
1 кг шеќер
800 мл вода
3 ванилин шеќер
Се вари 15 минути. Колачите ладни се полеваат со врел шербет. Кога ќе ги потурите, извалајте ги со рака од сите страни и покријте ги 10 минути. Ги отворате неколку пати, ги вртите за да впијат убаво од сите страни.