Торта од моркови…Едноставно, но многу вкусно! Евтина торта со многу богат вкус… Рецепт и фото на Радка Димитрова. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За пандишпаните:
2 чаши ситно рендани моркови
2 чаши брашно
2 чаши шеќер
2 јајца
1 чаша масло
1/2 чаша млеко млеко + 1/2 чаша сок од портокал
кора од 1 портокал
1 чаша сечкани ореви
2 лажички прашок за печиво
2 лажички цимет
Тестото лесно се подготвува, зашто не мора да се користи миксер. Прво се матат јајцата со шеќерот за да се растопи, па течните состојки, па сувите и на крај оревите и ренданите моркови.
Смесата се пече во 2 калапи по 23 см во загреана рерна на 160 степени со вентилатор (или 180 степени, без).
КРЕМ:
300 г маскарпоне
300 мл слатка павлака
шеќер во прав по вкус
За декорација: ореви и суви кајсии
Изматете ја слатката павлака и додајте шеќер по вкус, па соединете со крем сирењето. Филувајте ги двете кори и премачкјате ја целата торта со кремот, па декорирајте по желба.