Каранфилчето и рузмаринот посебно се исклучително силни зачини, а доколку ги помешате и од нив сварите чај, ќе добиете вистинско лековито средство кое ќе ви помогне за многу состојби. Еве како се вари овој чај:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 250 мл вода, 10-тина каранфилчиња и една до две гранчиња рузмарин, а доколку немате свежа грмушка во дворот, секогаш можете да набавите и сув рузмарин како зачин од големите супермаркети или од билна аптека. Во тој случај користете две супени лажици.
ПОСТАПКА: Зовријте ја водата па додајте го рузмаринот и каранфилчињата, намалете го огнот на најтивко и оставете да се вари десет минути. Потоа процедете го чајот и испијте го во голтки. Еве за што е добар овој чај:
Каранфилчето е исклучително моќна билка која се користи во лекувањето на разни бактериски инфекции, против паразити во телото. Овој зачин содржи еугенол, кариофилен и танин, кои имаат силни антимикробни својства.
Овие супстанции патуваат низ кр-вотокот у-би-вајќи ситни паразити, нивните јајца и ларви. Затоа, каранфилчето е неопходен дел од добро познатата антипаразитска програма на д-р Кларк. Исплакувањето на усната шуплина со овој чај од каранфилче и рузмарин ја олеснува б олката во грлото.
Јапонските научници открија дека, како и многу други зачини, така и каранфилчињата содржат антиоксиданси кои помагаат да се спречи оштетyвањето на клетките што може да предизвикаат рак. Најновите истражувања покажаа дека каранфилчето е најдобриот антиоксидантен зачин поради високото ниво на фенолни соединенија.
Каранфилчето е cтимyланс, локален антисептик и благ анестетик. Во комбинација со рузмариноит има позитивни ефекти врз слузокожата на желудникот, ги релаксира мазните мускули кои се поставени над дигестивниот тракт, делува против повраќање и подуеност и генерално поттикнува на правилно функционирање на дигестивниот систем.
Стоматолозите користеле каранфилче како орален анестетик во минатото. Тие исто така го користеле за дезинфекција на коренските канали на забите. Каранфилското масло е сè уште активна состојка во некои производи за миење на устата и против лошиот здив.
Популарно се верува дека растворање на 2 чешниња цели каранфилчиња во устата, без џвакање и голтање, помага во спречување на желбата за ал-кохол кај ал-кохоличарите. ДО3ИРАЊЕ: Може да се зема двапти по 100-150 мл чај дневно.
Рузмаринот одамна е познат по своите лековити својства, па речиси во секое домаќинство се одгледувало грмушка од оваа зимзелена ароматична билка, а се употребувал не само како зачин во јадењата, туку и за лекување на бројни болести.
За оваа комбинација малкумина знаат, а само упатените во билкарството и фитотерапијата го употребуваат лековитите својства на овој исклучително моќен чај. Постапката и објаснувањето можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.