Потребни состојки:
10-11 јајца
калап за куглоф 25 см
1,4 литри јогурт
6 кесички желатин
200 г шунка или димен врат
300 г варен морков
400 мл мајонез
6-7 кисели краставички
Постапка:
За почеток… се чисти морковот и се сечка на коцкички. Се готви на пареа или во вода, ни премногу ни премалку, поточно околу 20-тина минути се доволно.
Се варат јајцата. Се сечка шунката, краставичките…
Желатинот се приготвува според упатството на кесичката: 4 лажици ладна вода за една, односно 24 лажици вода за 6 кесички желатин. Се остава да набубри 10-тина минути.
Јогуртот малку го замлачуваме да биде топол. За тоа време на пареа го растопуваме желатинот и полека го истураме во јогуртот и промешуваме. Потоа ги додаваме сите состојки освен јајцата.
Половина од смесата истураме во калапот, ставаме во фрижидер околу половина час, па кога малку ќе стегне ги редиме јајцата во круг и прелеваме со остатокот од смесата. Се враќа повторно во фрижидер добро да излади, неколку часови.
Потоа малку одвојте го куглофот од ѕидовите на калапот и преврете го врз чинија за сервирање. Уживајте во прекрасниот вкус и изглед!