Совршена „пројара“ со јогурт и газирана вода…Едноставна и превкусна…

„Проја“ или „пројара“ се составен дел од нашите трпези кои нè враќаат во детството и редовно се приготвуваа за празниците. На сите ни е пријатно кога куќата ќе ни замириса на ова тесто од пченкарно брашно.

Не само што е вкусно, туку и многу здраво за стомакот. Во продолжение следат два рецепти, еден за „проја“, а друг за „пројара“ за кој има и видеопрезентација.

пројара

Дали знаете која е разликата помеѓу „проја“ и „пројара“?

ПРОЈА е стара и едноставна верзија на пченкарен леб направен само од пченкарно брашно, вода и сол и нема никакви други додатоци. Пченкарното брашно се меша со топла вода и сол, се излева во плех и се носи на печење.

Позната е уште и како „селска проја“ која луѓето во минатото ја правеле од немаштија, а сега е една меѓу признаените специјалитети. Еве еден рецепт за вистинска „селска проја“, како што ја правеле некогаш:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

3 јајца,
50 г бело брашно,
50 г гриз,
150 г пченкарно брашно,
100 мл газирана вода,
200 мл јогурт,
200 г сирење,
сол по вкус,
1 кесичка прашок за печиво (10 г),
70 мл масло

ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:

Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.