СОЛЕНКИ-ФУРНАРИНКИ…За 5 минути ги замесувам и ги послужувам како прилог… Главната состојка која овие стапчиња ги прави тие да бидат меки и вкусни е урдата.
Може да користите и само сирење или кашкавал, но јас веќе долго време ги приготвувам со свежа урда. Исто така, може да се приготват во солена или слатка верзија и да ги послужувате со сладок или солен намаз. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
250 г урда,
100 г рендан кашкавал,
200 г пченично брашно,
30 г путер,
1 јајце,
1 лажичка зачини по вкус (може и мелено семе, сако ким, сусам, оригано, чили, цимет…)
ПОСТАПКА:
„За 5 минути ја замесувам смесата, а потоа ги печам соленките и ги послужувам наместо фурнаринки“