Славата не може да помине без ситни колачи – 7 посни рецепти, без млеко и јајца. Уште една комбинација од ситни посни колачи каде што сите состојки се од растително потекло, па затоа во состојките нема посебно да го потенцираме посниот бисквит или посното чоколадо, секако. Еве што ви е потребно:
Медено срце – штангли
200 мл вода
250 г шеќер
250 г маргарин
3 лажици џем од кајсии
300 г медено срце колачи
200 г мелени ореви
400 г мелени бисквити
Глазура: 150 г чоколадо + 2 лажици масло
Чоко – нугат розен
200 мл вода
150 г шеќер
250 г маргарин
150 г мелен бисквит
250 г мелени лешници
100 г чоколадо
1 пакување кора од розен кори
Глазура: 150 г бело чоколадо + 2 лажици масло
остатокот од темното чоколадо за шари
Локум ролат
450 г локум од роза или ванила
150 г шеќер во прав
сок од половина лимон
100 г кокос
150 г желе бонбони
Фереро топчиња
150 г наполитанки од лешник
150 г мелени лешници
150 г еурокрем
Глазура: 100 г чоколадо + блендиран лешник
Ролат од костен
250 г бисквити
125 г шеќер во прав
100 г стопено чоколадо
помеѓу 100 – 150 мл вода, чај или сок
250 г пире од костен
50 г шеќер во прав
екстракт од рум
Глазура: 100 г чоколадо + 1 лажица масло
(костенот може да се замени со батат-сладок компир)
Посен колач со ореви
300 мл вода
12 лажици брашно
8 лажици шеќер
3 лажици џем, секаков вид
60 г мелени бисквити
3 лажици масло
2 рамни лажици какао
10 г прашок за печиво или сода бикарбона
Јафа обланди
2 портокали
300 г шеќер
200 мл вода
250 г маргарин
200 г ореви
350 г бисквити
1 пакување обланди
Посен колач со ореви – фил
125 г маргарин
100 г шеќер
100 г чоколадо
100 г ореви
100 г бисквити
200 мл сок од портокал
Глазура: 150 г чоколадо + 2 лажици масло
ПОСТАПКА:
Прво лупиме еден портокал, а потоа по желба ги сечкаме или ги замрзнуваме цели. Зависи дали ќе ги изрендаш или ќе ги изблендираш како јас, затоа ги сечам на помали парчиња.
Веднаш потоа ги правиме штанглите-меденото срце.
Шеќерот, водата, џемот и маргаринот се мешаат во тенџере и се ставаат на оган да се растопат и се варат. За тоа време, иситнете го медното срце. Кога сè ќе се стопи, во садот додајте го медното срце, оревите и бисквитите и сè измешајте.
Распоредете во помал плех обложен со хартија за печење, околу 30 x 20 см, не поголем и оставете да се излади кога убаво ќе го израмните.
Кога ќе се излади прелијте со чоколадна глазура или декорирајте по желба. Глазурата се истура на крај, кога сите колачи се готови и се стегнати.
После тоа правиме розен колач Чоко – нугат.
Во сад истурете вода, шеќер и маргарин и ставете го на оган да зоврие. Кога ќе зоврие тргнете го од оган и додајте лешници и бисквити, па поделете го на два дела и во едниот ставете темно чоколадо, а во другиот бело.
Наизменично ги филуваме розен корите со посветла и потемна смеса, на крајот се става малку тежина одозгора за да се залепат листовите убаво и се остава да се излади.
Сето тоа го заливаме со бело чоколадо што сме го стопиле со масло, а потоа посипуваме со остатоците од црната чоколада од преостанатите глазури.
Потоа правиме локум ролат
Локумот загрејте го малку во рерна или микробранова печка за да може да се измеша. Во смесата додајте шеќер во прав, 80 г кокос и сок од лимон, па сè убаво измешајте со рака.
Развлечете го помеѓу две парчиња хартија или фолија која сте ја посипале со 20 г кокос, па врз кората ставете сечкани желе бомбони и сè свиткајте во ролат и оставете во фрижидер да се излади.
Фереро топчињата се многу едноставни.
Сомелете ги наполитанките и лешниците и измешајте. Додаваме околу 150 г еурокрем и сè соединуваме. Само погрижете се да не е премногу суво или премногу меко.
Топчињата ги обликуваме така што прво ја стискаме смесата, а потоа нежно ги обликуваме за да не се распаднат. Ставете ги на плех, а потоа во фрижидер да се стегнат.
За ролатот од костен прво го правиме средниот дел.
Во пирето од костени додајте шеќер, истурете малку рум и сè заедно испасирајте со виљушка. Слободно додајте бисквити ако ви се чини дека е премногу меко и лепливо.
На фолијата за растегнување по должина ставете го филот од костен, па завиткајте го во фолијата за да добиете потенка и подолга салама-колбас. Ставете во замрзнувач додека го правите вториот дел.
За обвивката измешајте бисквити, шеќер во прав и стопена чоколада, со малку сок, вода или чај додека да добиете смеса што може да се замеси, да не се распаѓа и да не е премногу мека како некој фил.
Развлечете во правоаголник со иста должина како и „колбасот“. На бисквитниот дел се става „колбасот“ од костен и сè се витка и се остава да се излади во фрижидер. Го заливаме со чоколадо, но не мора.
Сега ја печеме кората за колачот со ореви.
Сите состојки убаво измешајте ги и истурете ги во плех со димензии 33 х 23 см и печете во загреана рерна на 180 степени 15 минути. Ја вадиме кората од тавата и ја оставаме да се излади. После ќе го направиме и филот кој се распоредува врз печениот и оладен бисквит…
За тоа време ја правиме Јафа обландата.
Замрзнатиот портокал сомелете го или изрендајте го. Истурете вода во сад, додајте шеќер, маргарин и портокал и почекајте да зоврие.
Тргнете од оган. Ако имате премногу големи грутки, слободно процедете ја целата смеса низ поголемо сито. Потоа додајте мелени бисквити и ореви и филувајте ги сите листови обланда.
Не ставајте ја врз плех од рерна, туку на даска, а врз неа хартија, за да не омекне долната кора. Кога ќе завршите, одозгора ставете лесно оптеретување.
На крај го правиме филот за посниот колач со ореви.
Се мешаат маргаринот и шеќерот во прав, се додаваат бисквитите, оревите и сокот и сè се меша. На крајот додајте изладено, стопено темно чоколадо и сè соединете. Се нанесува врз целата површина на колачот и се чува во фрижидер да се стегне.
Прелијте со чоколадна глазура.
Потребно е однапред да одвоите време за сечење и аранжирање на колачите. Најпрво ги сечете рабовите и ги оставате во некои чинии, а потоа ги сечете колачињата во формите какви што сакате. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ТУКА.