Ругелах колачиња со џем (Rugelach Cookies)
Овие нежни, лиснати „ругелах“ колачиња со овошен фил се вистинска класика меѓу празничните слатки.
Ругелахот е совршен спој меѓу кифличка и колаче – меко однатре, лесно крцкаво однадвор, со богат вкус кој доаѓа од тестото со путер и џемот.
Посипани со шеќер во прав, овие мали залчиња се едноставни, а во исто време елегантни и неодоливи, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
(околу 60 колачиња, чаша = 240 мл)
• 4 чаши универзално брашно (480 г), плус по потреба
• 2 лажички инстант квасец 7 г
• ½ лажичка ситна морска сол 3 г
• 1 чаша несолен путер (225 г), растопен и изладен
• 1 чаша млако млеко, 240 мл
• 2½ лажици кристален шеќер, 30 г
• 1 чаша густ џем, 300 г
• 1 чаша шеќер во прав, 120 г, за финално валкање
• НМД

Постапка
1. Подготовка
Обложете два плеха со хартија за печење и оставете ги настрана.
2. Подготовка на тестото
Во соодветен сад измешајте ги брашното, квасецот и солта. Во друг сад соединете ги путерот и млекото. Со миксер на средно-ниска брзина постепено додајте ја сувата смеса, по една чаша, мешајќи додека да се соедини.
По потреба, со шпатула изгребете ги страните на садот. Месете уште 3–5 минути, или рачно, додека да добиете меко и мазно тесто кое не се лепи за рацете.
Ако тестото сепак лепи, додајте уште малку брашно, по 1 лажица. Покријте со најлонска фолија и оставете да одмори на собна температура 30 минути.
3. Развлекување на тестото
Тестото поделете го на 5 еднакви дела и лесно покријте ги. На чиста и мазна површина развлечете едно парче во круг со пречник од околу 25 см, потенок од 3 мм.
4. Формирање на колачињата
По целата површина рамномерно посипете ½ лажица од кристалниот шеќер. Исечете го кругот на 12 еднакви триаголници.
На поширокиот дел од секој триаголник ставете џем. Завиткајте го тестото кон врвот, почнувајќи од страната со филот, додека да добиете компактна ролничка.
Наредете ги колачињата на плехот со спојот надолу, на растојание од околу 2–3 см. Повторете ја постапката со преостанатото тесто.
5. Нараснување
Оставете ги колачињата да нараснат на топло место 30–45 минути (или на собна температура 60–90 минути), додека да забележите дека видливо се зголемени.
Во меѓувреме загрејте ја рерната на 180°C (350°F) и наместете ги решетките во горната и долната третина.
6. Печење
Печете 25–30 минути, додека да добијат лесна златна боја, ротирајќи ги плеховите на половина од времето. Оставете ги да одморат 10 минути на плехот.
7. Финален чекор
Ставете го шеќерот во прав во подлабока чинија. Додека колачињата се уште топли, валајте ги по неколку во шеќерот и префрлете ги на чинија за сервирање.
Слободно може да се редат едно врз друго. Овој чекор не го прескокнувајте – токму шеќерот во прав ја заокружува нивната суптилна сладост.
Совети за чување
• Чувајте ги во херметички затворен сад на собна температура 3–4 дена. Со текот на времето, шеќерот во прав ќе омекне – тоа е нормално.
• Печените колачиња може да се замрзнат до 3 месеци. Одмрзнете ги на собна температура и, по желба, дополнително посипете со шеќер во прав.
• За подготовка однапред, оформете ги и оставете ги да нараснат, па замрзнете ги непечени. Печете директно од замрзнувач, додавајќи 2–4 минути на времето за печење.
Нутритивна вредност (по колаче): приближно 87 kcal. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:





































