-Месото од врат е најдобар избор за совршен бурек.
-Пред крајот на печењето питите се премачкуваат со павлака за готвење и јајце за да бидат уште помеки.
-Местото може да се издинста со кромид или да се исечка на ситни парченца, а во тој случај сите сокови излегуваат во текот на печењето и се впиваат во тестото.
-Оние кои сакаат пржено месо за бурек, во смесата може да додадат и презла за да биде побогато.
-За најдобар сооднос се препорачува на литар вода да се додаде килограм и 650 г брашно, како и лажица сончогледово масло и сол. Тестото се развлекува со сукало или оклагија врз набрашнета површина, а ако се меси со раце и се тегне, површината треба да се намасти.
-Ако тестото се замесува со ладна вода, треба да се остави два часа за да се опушти и тогаш најмногу ќе се растегнува.
-Ако тестото се замесува со млака вода, тогаш тоа ќе може да се работи за половина час.
Потребни состојки:
600 г тесто (веќе измесено и тегнето во една голема кора ~1 метар)
1 кг компир +-
1 главица кромид
500 мл масло+-
сол по вкус, околу половина лажичка
црн пипер по вкус
Постапка:
Пропржете го ситно сечканиот кромид во тава, па додадете го компирот исто така исечкан на коцкички. Некаде на половина од пржењето додадете сол, а на крајот од пржењето додаете црн пипер.
Динстајте на тивок оган околу 15 минути. Потоа смесата распоредете ја врз кората за пита, свиткајте ја и печете околу 25 минути на 220 степени.