Фото и рецепт: Верица Николиќ
Потребни состојки:
200 г шеќер
300 мл вода
1 лажица сув цвет од камилица
1 лажица бел слез
6 ловорови листови
7 прстофати сува жалфија
Постапка:
Во суво тенџере ставете го шеќерот, па на тивок оган оставете го да се растопи и да се карамелизира. Кога ќе добие убава карамелова боја додадете ја водата и оставете на оган додека целосно да се растопи скаменетиот шеќер.
Кога шеќерот целосно ќе се растопи, додадете ја камилицата, белиот слез, ловоровиот лист и жалфијата. Варете три минути. Тргнете од оган, поклопете и оставете да излади.
Кога течноста целосно ќе излади, процедете ја, а сирупот складирајте го стаклени шишенца. Се чува во фрижидер.
Употреба:
За возрасни: 3х1 супена лажица (небитно пред или после јадење), За деца: 3х1 мала лажичка.
Фото и рецепт: Верица Николиќ