Home Торта Секој сака уште едно парче…Торта со крем помеѓу двете меки кори…Се топи...

Секој сака уште едно парче…Торта со крем помеѓу двете меки кори…Се топи во уста…

Секој сака уште едно парче…Тортата „Пани Валевска“ со крем помеѓу двете меки кори…Се топи во уста…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за калап 35х26 см):

100 г путер
100 г шеќер
4 јајца
50 мл млеко
150 г брашно
1 лажичка прашок за печење
200 г шеќер
80 г бадемови снегулки (бадеми на листови)
2 прстофати сол

За крем:
2 јајца
100 г шеќер
50 г скроб
500 мл млеко
100 г путер
ванилин шеќер
250 г маскарпоне или друго свежо сирење

ПОСТАПКА:

1.Пенасто изматете го путерот со шеќерот, па додајте 4 жолчки и изматете додека да се соединат во путерот. Додека непрекинато матите со миксерот постепно додајте го млекото.

2.Додајте го просеаното брашно помешано со прстофат сол и прашок за печиво, па изедначете. Тестото истресете го во плех обложен со хартија за печење, распоредете го рамномерно во тенок слој и израмнете.

3.Во белките додајте прстофат сол и пенасто изматете ги. Постепено додавајте го шеќерот и матете додека да добиете цврст снег. Распоредете го врз првиот слој, направете нерамнини и одозгора посипете ги бадемовите снегулки.

4.Печете во загреана рерна на 180 степени првите 10 минути, па намалете на 150 и допете ја целувката уште 30 минути. Оставете да се лади во рерна со сосем малку подотворена вратничка.

5.Во тенџере измешајте ги јајцата со скробот, шеќерот и млекото, па доведете до вриење и варете со непрекинато мешање на умерена температура додека да згусне.

Додајте го путерот и ванилата, па мешајте додека да се растопи и инкорпорира.

6.Кремот оставете го настрана да се олади прво на собна температура, а потоа и во фрижидер. Оладениот крем пенасто изматете го и соединете го со маскарпонето.

7.Оладената кора пресечете ја на половина. Филот нанесете го врз едната кора и одозгора поклопете со другата кора. Тортата оставете ја 2 часа пред послужете ја. Постапката погледнете ја ОВДЕ.

https://youtu.be/RJi85P-23uI?si=hA7xjMyVFUsba_eT