КРЕМ ВО КОРНЕТ…Швајцарски крем од белки…Највкусниот деликатес од нашето детство…

Некои се сеќаваат дека тоа беше највкусниот деликатес во нашето детство. За оние кои сакаат да го подготват кремот, еве го рецептот:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

200 г шеќер
3 белки

ПОСТАПКА:

Во сад ставаме 200 г шеќер и 3 белки. Растопете го шеќерот во водена бања со постојано мешање со шпатула.

Потребно е да се загреат белките до 71, да не се сварат, но термички да се обработат. Потоа изматете ги со миксер додека да добиете цврст крем.

Додајте ванила и неколку капки прехранбена боја, која било боја што ја сакате. По желба можете да додатете и неколку капки лимонов сок.

Исто така, по желба можете да додадете растопен желатин (15 г) како стабилизатор.

Промешајте и кремот складирајте го во готварски крем. Полнете валфи или филувајте торти и колачи. Фото: Маја Иванова; Рецепт на Ралица Николаева.