Home Рецепти Ретро торта со ореви, од состојки кои се користеле пред половина век

Ретро торта со ореви, од состојки кои се користеле пред половина век

Многу вкусна торта која ја приготвувале нашите баби и мајки со состојки кои и денес ги има.

Потребни состојки:

3 јајца
190 г шеќер
4,5 лажици врела вода
4,5 лажици масло
120 г брашно
150 г мелени ореви
1 лажичка прашок за печиво

За карамел крем:

500 мл млеко
8 лажици остро брашно
340 г шеќер
30 г путер
30-50 г чоколадо

Постапка:

Јајцата добро изматете ги со шеќерот додека да побелат (10-тина минути со миксер). Додадете масло и врела вода и уште малку матете.

Додадете брашно помешано со прашок за печиво и ореви. Мешајте со лажица со лесно превртување, за да остане смесата пенлива.

Добиената смеса излејте ја во намастен и набрашнет калап со пречник 20 см и печете 40 минути во загреана рерна на 180 степени.

Готовата кора извадете ја на решетка да излади, па пресечете ја на три делови. Корите можете и посебно да ги печите, само поделете ја смесата на три еднакви делови.

За крем:

Одземете малку од млекото за да го разматите со брашното, а преостанатото ставете го да зоврие, па сварете го како пудинг.

Мешајте со жица околу 5 минути за да се згусне убаво кремот. Може веднаш со миксер да се мати, а може и кога ќе го тргнете садот на страна. Кога кремот до е половина сварен, во друг сад ставете го шеќерот да се топи на тивок оган.

Во растопениот и карамелизиран шеќер постепено додадете го кремот со млекото и сето заедно на тивок оган промешајте го за да се изедначи, а шеќерот целосно да се растопи.

На крај додадете го путерот исечкан на парчиња и чоколадото искршено на коцки, па мешајте додека и тое да се растопат и соединат во смесата.

Корите се филуваат со изладениот карамел-крем, се премачкува целата торта одозгора и од страна, па се декорира по желба.

Порано ја декорирале целата торта со мелени и цели плодови од орев. Пред послужување потребно е тортата да излади неколку часа во фрижидер.