Потребни состојки:
500 г свеж морков
500 г свежо цвекло
1 рака суви кајсии
1 рака суво грозје
1 лажица мед
Постапка:
Обидете се да пронајдете состојки кои имаат органско потекло.
Земете половина килограм свеж морков и исто толку сирово цвекло. Зеленчукот ситно исечкајте го и ставете го во чист емајлиран лонец.
Прелијте со врела вода така што водата да биде два прста над зеленчукот.
Потоа додадете по една рака сечкани суви кајсии и суво грозје.
Ставете го лонецот на оган, водата да зоврие. Веднаш потоа тргнете го лонецот од оган. Кога малку ќе излади, додадете во тоа по една лажица мед и оставете да отстои поклопено 12 часа на ладно и суво место.
Потоа, течноста добро истиснете ја и процедете. Течноста пијте ја, а остатокот можете да го искористите за потребите во кујна.
Оваа количина е доволна за 2 дена.
Консумирање:
Пијте по половина чаша (100-150 мл) трипати дневно пред оброк.
Чистењето на цревата со помош на овој рецепт нека трае еден месец. Потоа цревата ќе бидат препородени.
Преостанатата течност чувајте ја во фрижидер.