ПОСНИ ВАНИЛИЦИ СО ЏЕМ…Се топат во уста…Едни од поубавите…

Овие ванилици се посни, но секако, можете да ги приготвите и во масна варијанта доколку користите путер или маст.

Овие колачи се печат во загреана рерна на 180 степени, само 12 минути, зашто треба да останат со светла боја. Колку подолго стојат, толку се поубави и повкусни. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

250 г маргарин омекнат на собна температура (кој сака може да употреби путер или маст),
100 г шеќер во прав,
рендана кора од лимон,
исцеден сок од половина лимон,
1 кесичка ванилин шеќер,
50 г мелени ореви,
400 г брашно тип 400 или некое друго брашно по ваш избор.
И уште џем за лепење, шеќер во прав во за валање.

ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:

КОЛАЧИ КОИ СЕ ТОПАТ ВО УСТА: Старински ПОСНИ ванилици со џем

Видеото можете да го погледнете ОВДЕ: