Овој посен рецепт толку многу ме воодушеви како со вкусот, така и со изгледот, што освен за време на постот, кај нас на трпеза може да се најде и во текот на целата година. Тестото се замесува со газирана вода и му се додава куркума за добие жолта боја, исто како да сте ставиле јајца.
![]()
![]()
![]()
![]()
Филот е многу сочен и вкусен и се приготвува од праз и шампињони печурки, а може и кромидо, но мене лично вкусот на празот повеќе ми се допаѓа. И нормално, за да биде „пица“ и да се добие на уште поголема сочност, вкусот се збогатува со кечап или доматно пире. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за плех 34х22 см): 450 г брашно, 180 мл газирана вода, 180 мл масло, 1 мала лажичка шеќер, 1 мала лажичка сол, 1 мала лажичка сув квасец или половина коцка свеж квасец, 1/2 лажичка куркума. ЗА ФИЛ: 250 г праз, 400 г шампињони, 1 лажичка сол, 1/2 лажичка црн пипер, кечап и оригано
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во подлабок сад просејте го брашното и додајте мала лажичка сув квасец (1/2 кесичка), лажичка сол и половина лажичка куркума. Промешајте и додајте 180 мл масло и 180 мл газирана вода во која сте раствориле лажичка шеќер.

![]()
![]()
![]()
![]()
Промешајте со лажица додека да се впијат течните состојки, а потоа месењето продолжете го рачно. Тестото е многу убаво, брзо се формира и не се лепи за раце. За кратко време се измазнува и нема потреба од додавање на уште брашно.

![]()
![]()
![]()
![]()
Измесеното тесто покријте го со фолија/кеса и оставете го на топло место да ферментира половина час (или подолго ако е потребно) додека да го удвои волуменот. За тоа време пригответе го филот.

Празот ситно исечкјате го и издинстајте го, а исто така и печурките, па соединете ги и зачинете ги по вкус. Филот оставете го настрана да се лади, па поделете го на три дела.






Стасаното тесто малку премесете го, па поделете го на четири еднакви делови и обликувајте топчиња. Секое од тестата развлечете го со оклагија според димензиите на плехот во кој ќе се пече, 34х22 см или приближно. Плехот намастете го, па ставете ја првата кора.

![]()
![]()
![]()
![]()

Преку цела површина премачкјате ја кората со 2 супени лажици кечап и наросете оригано. Распоредете една третина од филот, па поклопете со втората кора. Постапката повторете ја додека да ги наредите сите кори, а четвртата премачкјате ја со кечап, избоцкајте ја со чепкалка и покријте ја со фолија, па оставете ја да отстои 10-15-тина минути додека се загрева рерната.
![]()
![]()
![]()
![]()

Ставете да се пече во добро загреана рерна на 180 степени, 25-30 минути, а потоа оставете да се подизлади, па сечете ја на коцки и послужете. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.































