Посни колачиња со жешка вода…се топат во уста..Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
10 г ванилин шеќер
рендана кора од лимон
120 мл жешка вода
120 мл масло
300 г брашно
10 г прашок за печиво
за фил: слатко од цреши или вишни или џем по ваш вкус
50 г шеќер во прав за валање
ПОСТАПКА:
Редоследно сипете ги состојките во подлабок сад и замесете меко, компактно тесто кое лесно се обликува со раце. Правете топчиња, сплескувајте ги, ставете лажичка слатко или џем во средината, затворете и повторно обликувајте топче.
Наредете ги во плех обложен со хартија и печете ги 15 минути во загреана рерна на 200 степени. Додека се жешки вајалте ги во шеќер во прав. Постапката погледнете ја ОВДЕ:
https://youtu.be/Vjh3SLu3qe0?si=PH0S8LaoHHDV7pg8