Баклавички со ореви и посен кекс
Баклавичките се традиционален десерт кој со својата крцкава текстура и богат вкус на ореви и вкусен сируп ги освојува сетилата.
Овој рецепт нуди едноставен, но елегантен начин да подготвите вкусен десерт кој ќе ги воодушеви вашите гости или семејството.
Совршени за празнични моменти или едноставно за уживање со чаша кафе, овие баклавички се лесни за подготовка и секогаш оставаат впечаток, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За баклавичките:
500 г кори за баклава
200 г мелени ореви
100 г мелен посен кекс
250 г маргарин
НМД
За сирупот:
500 г шеќер
200 мл вода
1 лимон

Постапка
1. Подготовка на филот: Во сад измешајте ги мелените ореви и мелените посни кекси за да добиете еднолична смеса.
2. Формирање на баклавичките: Земете две кори за баклава и поставете ги една врз друга, со подолгата страна свртена кон вас.
На крајот од корите, по целата должина, нанесете околу две супени лажици од смесата со ореви и кекс. Потоа, внимателно свиткајте ги корите во ролна.
Ставете ја ролната во намастен плех. Повторете го процесот со преостанатите кори и фил додека да ги потрошите сите состојки.
3. Сечење: Откако ќе ги подготвите сите ролни, исечете ги баклавичките на парчиња со посакуваната големина.
4. Преливање со маргарин: Растопете го маргаринот додека да стане течен и топол, па рамномерно прелијте ги баклавичките во плехот.
5. Печење: Загрејте ја рерната на 200°C. Печете ги баклавичките додека да добијат златно-кафеава боја, околу 25–30 минути, во зависност од рерната.
6. Подготовка на сирупот: Во меѓувреме, во тенџере ставете го шеќерот и водата и загревајте на средна температура додека шеќерот целосно се раствори.
Додајте го сокот од еден лимон и варете уште 5–7 минути додека сирупот стане малку погуст. Оставете го сирупот да се излади на собна температура.
7. Завршна фаза: Откако баклавичките се испечени, прелијте ги топлите баклавички со оладениот сируп. Оставете ги да отстојат неколку часа за да го впијат сирупот и да ги соединат вкусовите.
Сервирајте ги баклавичките на собна температура и уживајте во нивниот неодолив вкус! Рецепт од Инстаграм – ОВДЕ:
https://www.instagram.com/p/DDHwIv-sDXF/?igsh=MWpmbmw4cTE2OGc5Yg%3D%3D












