ПОЛНЕТА ПРОЈА…Mногу вкусна, лесна за стомакот, често баран рецепт…
Полнетата проја е традиционално јадење кое е многу популарно поради својата едноставност, вкус и леснотија за подготвување. Еве еден лесен и вкусен рецепт за полнета проја:
Совети:
– Можете да експериментирате со филот: додајте печени пиперки, кашкавал, или дури и малку праз за поинтензивен вкус.
– Ако сакате полесна верзија, намалете ја количината на масло или заменете дел од него со газирана вода.
– Пројата е највкусна кога е свежа, но може да се чува во фрижидер и да се подгрее пред сервирање.
Овој рецепт е лесен, економичен и одличен за секоја пригода. Пријатно јадење! Еве што ви е потребно:
РЕЦЕПТ 1 – Потребни состојки:
2 чаши (од 200 мл) пченкарно брашно,
1 чаша гриз,
50 мл масло,
½ прашок за печиво,
малку квасец (1/2 лажичка),
околу 300 г меко сирење,
200 г сув врат малку пропржен (или шунка),
3 јајца,
газирана вода (малку, околу 50-100 – тина мл),
1 китка блитва обарена, сол
НМД.мк
РЕЦЕПТ 2 – Потребни состојки:
1 кисело млеко (200 г),
10 г квасец,
½ прашок за печиво,
200 г тврдо сирење,
2 јајца,
2 чаши (од 200 мл) пченкарно брашно,
1 чаша гриз,
50-100 мл масло,
1 лажичка сол или по вкус и
малку газирана вода за да се замеси (околу 100 мл).
НМД.мк
ПОСТАПКАТА опишана во детали за двата рецепти можете да ја прочитате ОВДЕ:
Видеото за првиот рецепт можете да го погледнете ОВДЕ:
Видеото за вториот рецепт можете да го погледнете ОВДЕ: