Состојки за 4 лица:
100 мл сончогледово масло
3-4 јаболка
1 лимон
Тесто:
150 г брашно
3 лажици масло
175 мл бело вино
3 јајца
Малку лимонова кора
Постапка:
1.Одвојте ги жолчките од белките и направете снег од белките.
2.Додадете 3 жолчки и промешајте.
3.Додадете масло и вино.
4.Постепено додавајте брашно, па кора од лимон.
5.Јаболката излупете ги и исчистете ги од семки, а потоа исечете ги на тркалца со дебелина од 2 см.
6.Ставете ги во посебен сад и прелијте ги со лимонов сок за да не потемнат.
7.Во длабок сад или во фритеза загрејте масло.
8.Валкајте ги јаболката во приготвеното тесто, па пржете ги во врелото масло околу 5 минути. Вадете ги и ставајте ги на хартиена салветка за да се отстрани вишокот масло.
9.Се служат топли прелиени со мед или наросени со шеќер во прав и цимет.