Фото и рецепт: Снежанка Жанче

Потребни состојки:

1 квасец стасан со малку вода, брашно и 2 лажички шеќер

100 мл јогурт

100 мл масло

2 јајца

2 лажички сол

250 мл млако млеко (или кисела вода)

1 кг брашно +-

Постапка:

Од наведените состојки се изработува мазно тесто, се остава покриено на топло да стаса.

Потоа се дели на 4 топки. Секое се расукува со оклагија не многу тенко, во правоаголник. Кората се размачкува со омекнат маргарин, се ренда сирење или урда.

Одозгора се става другата кора и повторно маргарин, па сирење или урда. Последната не се мачка.

Се сече на ленти и се вртат, се редат во намастен плех со маргарин. Одозгора се премачкува со јајца и се наросува по желба со ким или сусам.

Фото и рецепт: Снежанка Жанче