Песок торта со бисквити, афион и лешници
Оваа кремаста торта без печење е совршен избор за оние што сакаат брз и вкусен десерт.
Нејзината едноставност овозможува креативно комбинирање на состојки по ваш вкус, а во овој рецепт кокосот е заменет со афион, а оревите со лешници.
Количините се прилагодени за калап со дијаметар од 18 cm. За стандарден калап од 26 cm, удвоете ги состојките, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 800 ml млеко
– 3 кесички прашок за пудинг со вкус на ванила
– 100 g шеќер
– 1 кесичка ванилин шеќер
– 125 g путер
– 100 g петит бисквити
– 100 g мелен афион (мак)
– 100 g мелени лешници
– 1 лажица чоколаден намаз (нутела)
Постапка:
1. Во сад ставете го млекото заедно со шеќерот и ванилиниот шеќер и загревајте на средна температура. Одвојте мал дел од млекото и во него измешајте го прашокот за пудинг додека се добие хомогена смеса.
2. Кога млекото ќе почне да врие, постепено додавајте ја смесата со пудинг, постојано мешајќи на тивок оган додека пудингот се згусне. Треба да добиете погуст пудинг од вообичаено.
3. Сварениот пудинг прекријте го со проѕирна фолија за да не се формира кора и оставете го да се излади на собна температура.
4. Путерот, кој претходно треба да биде на собна температура, постепено додавајте го во оладениот пудинг и миксајте додека се соедини. Потоа, поделете јј смесата на три еднакви дела.
5. Во првиот дел додајте мелени петит бисквити и измешајте. Во вториот дел додајте мелен афион, а во третиот дел додајте мелени лешници и лажица чоколаден намаз. Секој дел добро измешајте го.
6. Во калап за торта ставете ја смесата со бисквити како прв слој, израмнете, па додајте ја смесата со афион како втор слој. На крај, ставете ја смесата со лешници и чоколаден намаз.
7. Украсете ја тортата по желба и оставете ја во фрижидер да се излади добро пред послужување.
Оваа торта е идеална за секоја пригода, а нејзиниот богат вкус сигурно ќе ги воодушеви сите љубители на десерти. Рецепт на Инстаграм ОВДЕ:
https://www.instagram.com/p/DCMaAmuNIIK/?igsh=azFpb242MGUzeXVi





































