Вкусно јадење на селски начин – еве каде лежи тајната на добро здравје.

Потребни состојки:

-10-15 црвени пиперки; 5 јајца; 150-200 г сирење

-масло за премачкување; брашно за наросување

Постапка:

Пиперките убаво измијте ги под млаз ладна вода, па отстранете ги петелките. Исчистете ги од семето и наредете ги во плех.

Печете ги пиперките во рерна во плех или на решетка врз рингла, а потоа ставете ги во кеса додека да подизладат и омекнат, околу половина час. Потоа излупете ги.

Измешајте јајца и дробено сирење. Пригответе помала тепсија и намастете ја со малку масло, па наросете ја со брашно.

Наредете половина од пиперките, па со половина од приготвената смеса прелијте ги одозгора. Повторно наредете пиперки и прелијте со остатокот од смесата.

Одозгора наросете со малку масло, па ставете да се печат во загреана рерна додека да фати коричка одозгора. Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото: