Еве како просто и едноставно да спремите кифлички кои се многу сочни, излегуваат слоевити и се богати со фил. Рецептот на Валентина сите го обожаваат и доби многу пофални зборови. Таа вели дека овие кифлички се подготвуваат многу побрзо и од обичните.
За подготовката на овие кифлички не ви требаат многу состојки, а не треба ни да ги чекате предолго време. Ги соединувате сите состојки, поделувате на помали парчиња и развлекувате и обликувате во кифлички, кои може да бидат полнети со фил или шупливи, и на тој начин излегуваат многу сочни.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 чаши вода (чаша од 200 мл), 2 жолчки, 1 лажичка шеќер, 2 лажички сол, 30 г квасец, 6-7 чаши брашно (чаша од 200 мл). И УШТЕ: 250 г путер или маргарин, 100-150 мл масло. ЗА ФИЛ: Користете фил по сопствен избор, во продолжение може да го прочитате филот кој го подготвува Валентина.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад каде што планирате да го замесите тестото ставете 2 чаши вода од по 200 мл, кои треба да бидат на собна температура. Во водата додајте го сувиот квасец, па додајте 1 лажичка шеќер. Измешајте малку и почекајте квасецот да набубри околу 1-2 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()
Постепено започнете да го додавате брашното, па додајте 2 лажички сол. Замесете фино тесто со средна цврстина и ставете го во една кеса да стасува околу 10 минути. Во меѓувреме подгответе си фил за тестото, може да биде со спанаќ, пилешко, мелено месо, кашкавал, сирење, урда…

![]()
![]()
![]()
![]()
По изминатото време, префрлете го тестото на набрашнета површина, размесете го уште малку и поделете го на 14 еднакви делови. Секој дел од тестото формирајте го во фино топче. Во еден огноотпорен сад ставете го растопениот путер/маргарин и одозгора прелијте со масло.





Топчињата од тестото оставете ги да отстојат околу 4 минути малку да одморат. Секој дел од тестото се развлекува во лента, колку што повеќе можете и вака подготвените јуфки се редат во садот со путер и масло. На овој начин, тестата се оставаат да отстојат околу 15 минути и за тоа време повремено наквасувајте ги одозгора со маслото, за да не се исуши тестото.

![]()
![]()
![]()
![]()
Преку лентите може да ставите фолија за да не фатат коричка. По изминатото време, земете една по една лента и ставете ја на набрашнета површина. Малку истенчете ја со прстите, да биде како подебела лента/кора и на едниот крај ставете го сирењето и завиткајте ги како ролат кифличка.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кифличките треба да бидат цврсто затегнати во тестото, со држење на едниот крај додека го виткате другиот крај. И така додека стигнете до крајот на обликување на целата кифличка, како што е прикажано на видеото подолу.

Овие кифличкки излегуваат многу големи и се доста слоевити. Вака подготвените кифлички се редат во еден плех, обложен со хартија за печење. На истиот начин се подготвуваат и останатите кифлички. Кифличките не треба да се премачкуваат со масло, бидејќи веќе имаат попримено од претходно. Премачкајте ги со жолчка и оставете ги да нараснат уште 45 минути.

Формираните кифлички може да ги наросите со сусам или некои други семки по ваша желба, а потоа печете ги во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 20-тина минути. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.












