Home Рецепти ОРИГИНАЛЕН РЕЦЕПТ ЗА ДОМАШНИ КОРИ ЗА ПИТА… ОВА ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕ...

ОРИГИНАЛЕН РЕЦЕПТ ЗА ДОМАШНИ КОРИ ЗА ПИТА… ОВА ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕ СЕКОЈА ДОМАЌИНКА

Можеби на секој агол има бурекчилница од каде можете да си купите убава пита-бурек, но мора да признаете, нема подобра од домашната.

Ова е оригиналниот рецепт објаснет чекор по чекор, па доколку сте љубители на домашното месено, испробајте го и уживајте во вкусот на традицијата. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг брашно тип 400 за пити и колачи, 100 мл масло, 20 грама сол, 500 мл вода

ПОСТАПКА: Од состојките замесете тесто, средно меко по цврстина. Оставете да отстои 15 минути. Од оваа количина на состојки добиваме 1 и 1/2 кг тесто кое го делиме на три дела, така што секое парче тесто содржи 1/2 кг.

Се става во плех и се премачкува со масло да се одмори. Кога правам пита, обично го месам тестото и го ставам во фрижидер да одмори.

Еден час пред да сакам да ја направам питата го вадам тестото од фрижидер да се загрее малку на собна температура и потоа да започнувам со развивањето.

Најпрво со оглагија го развивам до половина, па малку го растегнувам на рацете и потоа го испружувам на чаршавот.

Го мачкам со масло и што повеќе го развлекувам со рацете. Филувам во зависност од желбите на моите дома. Некои сакаат сирење, други кромпир, а некои (повеќето) со месо.

Кога сето тоа убаво ќе го филувам, питата повторно ја премачкувам со масло и секако ја печам во загреана рерна на 200°C.

Ако питата сте ја филувале со компир или месо, при печењето прелијте ја со мешавина од вода, масло и сол (200 мл вода, 50 мл масло и мала лажичка сол да зоврие и кога ќе се испече некаде до половина, питата ја заливам и ја враќам назад во рерната).

Секако, доколку имате поголема количина пита, заливот ќе биде во поголема количина. Можете да ги замрзнете сите пити, дури и онаа филувана со компир. Компирите исечкајте ги или изрендајте, зависи како ви се допаѓа.

Обично ги ставам во мултипрактикот, ги сечкам. Компирите ги мијам и ги ставам во топла вода да се варат само малку (неколку минути), но мора да се погрижите да ги промешате за да не паднат компирите на дното и да се залепат за тенџерето.

Кога ќе се сварат компирите, исцедете ги, додајте го кромидот што сте го пропржиле на масло, зачинете со црн пипер и секако сол по желба.

Со вака приготвените компири ги филувате корите и може да се стават во замрзнувач, нема да поцрнат. Пријатно, драги мои. Ако нешто заборавив, слободно прашајте, вели Стакица за Сооlinarika.сom