Од „точка“ кариес до болест на срцето: Забар објасни зошто непцата крвават, а паѓаат дури и потполно здрави заби

Стоматолог во Утринската програма говореше за најчестите сериозни здравствени проблеми предизвикани од лоша хигиена на забите.

Стоматологот д-р Игор Ристиќ во утринската програма К1 зборуваше за лошите навики кои ги униш.туваат забите, за најдобрата четка за орална хигиена и за здравствените проблеми кои започнуваат од една „точка“ кариес.

„Сè започнува со кариесот, дури и во најраното детство, кога вашите родители ќе ве носат на стоматолог. Лошата хигиена е одговорна за кариес на забите, а не генетиката. За ова јасно се знае и не може никој да речи „и моите родители имаа кариес, па сега имам и јас“.

Се знае како тој настанува и како се спречува – со хигиена. Понатаму како напредуваме низ годините, имаме желба да исправиме одредена форма или положба на забите, па стоматологот мора да објасни што медицински може да се направи во врска со тоа.

Одејќи натаму, доаѓа до првиот губиток на заб, се јавуваат парадонтолошки проблеми, клатење, воспаление на непцата, а тука веќе влегуваме во медицински, а не превентивен дел од стоматологијата“, објасни тој.

Се вели дека периодонтитисот е болест на здрави заби, но д-р Ристиќ вели дека забите не се „сами по себе“, туку имаат и апарат за поддршка што ги прави болни. Тогаш забите се здрави, официјално, но нивната основа и поддршка не се, па затпа и самите заби паѓаат, а непцата кр-вават …

„Тогаш непцата се повлекуваат, а тоа е само последица на таа болест. Б олка на топло или ладно, чувствителност. Кога ќе се забележи дека има тенденција кон пародонтопатија, почестите посети на стоматолог и соодветно водење преку проблемот е вистинскиот рецепт да се сопре оваа состојба“, објасни стоматологот.

Многу болести се поврзани со проблеми со усната шуплина, а современата медицина докажа дека многу манифестации и проблеми со лошата хигиена на усната шуплина се претвораат во системски, невролошки и васкуларни заболувања.

„Долгорочните бактериски инфекции предизвикуваат многу, многу проблеми, а санирањето на ваквите проблеми честопати доведува до закрепнување на пациентот. Вие не можете, со проблем во устата, дури и да јадете правилно и тогаш влегуваме во цела спирала на проблеми.

И на нив се работи, функционални проблеми, недостаток на заби, неправилна положба на виличниот зглоб, тоа влијае врз храната, спиењето и мирот, невронапнатоста станува евидентна. Бледи деца, воспалени образи, со темни подочници, кај 30-40 проценти имаат проблем со забите, слабо спијат, не внесуваат доволно кислород“, наброја тој.

Дали е можно да се добие здрава и убава насмевка од таа загрижувачка слика, немајќи ниту еден заб во главата?

„Да, за среќа, да, и тоа е дел од протетиката, јас веќе се занимавам со тоа. За просечен граѓанин, тоа е скап процес, но дава надеж дека со добро планирање и правилно утврдени индикации и фази, таа насмевка може да сјае и околината да го забележи тоа.

Она што пациентот го доживува е функционална рехабилитација, тој може да зборува и да јаде правилно, дури и ако сака да пее, тој добива совршен нормален социјален живот. Тој чувствува нов квалитет на живот”, објасни тој.

„Постојат и ветувачки елементи, дали знаете дека младите и тинејџерите најчесто, во урбаните средини, како еден од елементите на нивното докажување или тренд, сакаат и и имаат желба да носат фиксни протези.

Тоа е одлична работа, бидејќи порано се одбегнуваше како еден вид „хендикеп“, но се чини дека требаше да се појави “ТикТок за да се случи некаква идентификација со децата од други земји. Сега веќе не е табу или проблем да се носи ортодонтски апарат, младите повеќе не мислат дека тоа е грдо или дека им пречи“, објасни тој..

Тинејџерите, според тоа, се грижат за своите заби и околу 25-30 години, веќе започнуваат да одат на интервјуа за работа, свесни се дека убавата и привлечна насмевка, со здрави заби, дава предност во социјалниот и емоционалниот живот.

„Како и да е, здравјето е сè уште на прво место за луѓето кои се понезависни и побезбедни. Некои сакаат да обезбедат нешто за себе со промена на изгледот на нивната насмевка, да додадат малку естетска вредност за себе, а од нас зависи како лекарите да ги водат ваквите пациенти преку нивните желби.

„Не е сè за секого и не е често потребно да се направи нешто поради што најчесто пациентите доаѓаат, но одржувањето на оралното здравје е прва задача за нас како лекари, но исто така и за пациентите и нивната свест“ заклучи докторот.

Претходна статијаЧОКОЛАДНА ТОРТА: Одлична е, сочна и мека како памук, готова за 5 минути
Следна статијаНа утрешниот голем празник им се исполнуваат желбите на младите, според обичаите, само ова не треба да се прави