Новогодишни колачиња…Десерт за празнична атмосфера…Се топат во уста…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

120 г путер или маргарин на собна Т
1 јајце
100 г шеќер во прав
кора од лимон
2 лажици скроб/нишесте/густин
290 г брашно
мармалад од јаболка
кокос за валање

ПОСТАПКА:

Во подлабок сад со жица соединете исечкан путер, јајце, шеќер во прав, густин и рендана кора од лимон. Потоа додајте го брашното и замесете средно меко тесто кое лесно се обликува со рака.

Кинете топчиња и редете ги во плех обложен со хартија. Одозгора со виљушката малку притиснете ги и печете ги 20 минути во загреана рерна на 200 степени.

Оладени спојувајте по две со џем и валајте ги во кокос. Деталите за подготовката погледнете ги во видеото ОВДЕ: