Home ситни колачи Најдобриот рецепт за чоколадни обланди, се мери со филџан а се прави...

Најдобриот рецепт за чоколадни обланди, се мери со филџан а се прави за 5 минути

Чоколадни обланди – традиционален рецепт за совршен десерт

Овој рецепт за чоколадни обланди е проверена класика, пренесувана низ генерации.

Едноставен за подготовка, а неодолив по вкус, овој десерт е идеален за секоја пригода – од семејни собири до празнични трпези.

Со богатиот вкус на чоколада, ореви и кекс, овие обланди ќе ги воодушеват сите љубители на слатки, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 5 листови обланди (1 пакување)
– 5 мали филџани (80-100 мл) шеќер
– 5 мали филџани (80-100 мл) млеко
– 1 кесичка ванилин шеќер
– 150 г путер или маргарин
– 200 г чоколада за јадење и готвење
– 100 г мелени ореви
– 100 г мелени бисквити
– НМД

Постапка:

1. Во тенџере на средна температура ставете ги шеќерот, ванилиниот шеќер и млекото. Промешајте и оставете ја смесата да зоврие.

2. Додајте го путерот или маргаринот, исечен на коцки, и чоколадата, искршена на парчиња. Исклучете ја ринглата и мешајте додека сите состојки целосно се растопат и соединат во хомогена смеса.

3. Тргнете го тенџерето од ринглата и додајте ги мелените ореви и мелените кекси. Промешајте добро за да се соединат состојките.

4. Оставете ја смесата да се излади околу 15 минути.

5. Земете еден лист обланда и поставете го со грубата страна нагоре, а мазната страна надолу. Со кутлача нанесете една четвртина од филот и рамномерно распоредете го преку целата површина.

6. Преку филот ставете втор лист обланда и повторете ја постапката со нанесување на уште една четвртина од филот. Продолжете со третиот и четвртиот лист, нанесувајќи фил меѓу секој слој.

8. Поставете плех или друга тежина врз обландата за да се притисне и оставете ја да се лади неколку часа на собна температура или во фрижидер.

9. Откако обландата целосно ќе се излади и стегне, исечете ја на коцки или правоаголници и послужете ја.

Овој десерт е идеален за уживање со кафе или чај, а може да се чува во фрижидер неколку дена. Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: