За сите љубители на брзите чизкејкови кои целите се кремасти, а во себе не содржат желатин и не се печат, еве два интересни рецепти за колачи со вкус на орео кекси кои на подлогата и даваат интензивна темна боја. Во секој од рецептите, овие орео кекси може да се заменат со кои било други бисквити. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 80 г орео кекси, 40 г путер. За фил: 180 г чоколадо, 140 мл млеко, 240 мл слатка павлака. За ганаш: 50 г црно чоколадо, 50 г млечно чоколадо, 100 мл млеко или слатка павлака

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 400 г орео кекси, 80 г путер или маргарин, 300 мл слатка павлака, 300 г крем сирење (маскарпоне, филаделфија, абц..), 5 супени лажици шеќер во прав
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 1: извадете го белиот крем од орео кексите со кои се залепени по две, па само кексите ставете ги во блендер и сомелете ги. Путерот растопете го на пареа или во микробранова печка, па додајте го во мелените кекси и промешајте.

![]()
![]()
![]()
![]()
Содржината истресете ја на дното од помал калап со флексибилен обрач (19х11 см или слични димензии), рамномерно распоредете, израмнете и притиснете со лажица или дното на некоја чаша за да се добие стабилна основа.

![]()
![]()
![]()
![]()
Чоколадото растопете го со топло млеко додека да добиете мазна чоколадна смеса. Слатката павлака извадете ја од фрижидер и истурете ја во подлабок сад, па изматете ја со миксер додека да згусне. Не ја матете премногу, за да не стане путереста.

![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте го растопеното чоколадо и мешајте полека со лажица или кујнска шпатула додека да се изедначи и да добиете воздушест, чоколаден, пенлив крем. Истресете го врз „орео“ основата, распоредете и израмнете. Ставете го колачот да се стегне во замрзнувач 3 часа.






Потоа спремете го ганашот: растопете ги на тивок оган чоколадите со млекото или слатката павлака, па излејте преку колачот и вратете во фрижидер уште 15 минути. Потоа отстранете го обрачот, сечете и послужете. Деталите погледнете ги ОВДЕ. Следи постапката за вториот рецепт:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 2: калапот за торти (тркалезен) намастете го со путер. Сомелете 200 г орео кекси и соединете ги со растопениот путер. Добро втиснете на дното од калапот и ставете во фрижидер да се стегне.
![]()
![]()
![]()
![]()
Од ладната слатка павлака изматете шлаг. Во подлабок сад изматете со миксер крем сирење и шеќер во прав, па додајте ја изматената слатка павлака и рачно искршени 50 г орео кекси. Промешајте со лажица или кујнска шпатула.
![]()
![]()
![]()
![]()
Со добиениот крем премачкјате ја подлогата и одозгора наросете со остатокот од мелените орео кекси, приближно 150 г или по желба. Декорирајте по сопствен вкус. Пред послужување добро изладете, најдобро преку цела ноќ во фрижидер. Рецепт на Марина / Сооlinarika.сom











