Home ситни колачи На секоја слава на гостите им се омилени…Многу вкусни обланди со крем...

На секоја слава на гостите им се омилени…Многу вкусни обланди со крем банани

Обланда со крем банани – брз, вкусен и елегантен десерт

Оваа класична обланда со крем банани е вистински спас кога сакате нешто слатко и впечатливо, а времето е ограничено.

Нежниот фил од плазма, ореви и бела чоколада совршено се спојува со карамелизираните крем банани, а подготовката трае помалку од половина час.

По ладењето, добивате убави, сочни коцки што изгледаат како да се од најдобра слаткарница, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (за околу 35 парчиња од 4,5 × 2,5 cm)

– 1 лист голема обланда
– 100 мл вода
– 200 г шеќер
– 10 г ванилин шеќер (1 кесичка)
– 125 г путер или маргарин
– 100 г бела чоколада за готвење
– 100 г млени ореви
– 125 г мелен плазма кекс
– 4 крем банани
– НМД

Постапка

Големиот лист обланда пресечете го на два еднакви дела.

Во подлабоко тенџере ставете 100 мл вода, 200 г шеќер и ванилиниот шеќер. Загревајте до вриење, па оставете уште 1–2 минути да се вари на тивок оган.

Додајте го путерот и мешајте додека целосно се растопи. Тргнете го тенџерето од оган, додајте ја белата чоколада и промешајте додека се стопи и смесата стане мазна.

Потоа вмешајте ги млените ореви, па на крај и мелениот плазма кекс. Добро изедначете сè и оставете филот да се излади 10–15 минути – треба да биде млак и да може да се мачка.

Крем бананите исечкајте ги на средно големи парчиња (по 4–5 на секоја банана).

На грубата страна од едниот лист обланда нанесете половина од изладениот фил (околу 4 полни лажици) и убаво размачкајте го.

Врз филот рамномерно распоредете ги парчињата крем банани. Прелијте ги со преостанатиот фил и внимателно израмнете ја површината.

Ако филот почне да се лепи за лажицата, кратко натопете ја во вода. Вториот лист обланда ставете го одозгора и лесно притиснете со дланките за рамномерно да се спои.

Потоа ставете некакво рамномерно оптоварување (даска за сечење, помало тенџере со вода и сл.) и оставете ја обландата да отстои најмалку 3–4 часа на ладно место, а најдобро преку ноќ во фрижидер.

Откако ќе се стегне, извадете ја и исечете на коцки, правоаголници, триаголници или ромбови по желба. Послужете и уживајте! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: