Највкусната ЦРВЕНА ВЕЛВЕТ ТОРТА…Мека, сочна и лесна за подготвка…
Црвената велвет торта е вистински класик што освојува со својата неодолива текстура и волшебен вкус.
Името „велвет“ (кадифе) совршено ја опишува нејзината мека, нежна и кадифена структура што се топи во уста, оставајќи благ чоколаден вкус и кремаста нота од филот со крем-сирење.
Оваа торта не е само десерт – таа е искуство, идеална за посебни пригоди, како Денот на вљубените, празници или едноставно за уживање со семејството, пишува НМД.
Со впечатливата црвена боја и едноставната подготовка, оваа торта ќе стане ваш фаворит за секоја прослава! Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За тестото (за една торта со дијаметар од 20 см или 24 мафини):
– НМД
– 280 г брашно
– 1 лажичка сода бикарбона
– 1 лажичка прашок за печиво
– 1 лажичка сол
– 13 г какао во прав (2 лажици)
– 350 г шеќер
– 100 г јајца (2 јајца)
– 170 мл масло
– 120 мл млеко
– 30 г бел оцет (2 лажици)
– 10 г екстракт од ванила (2 лажички)
– 2 лажички црвена прехранбена боја (гел-паста)
– 240 мл млеко, загреано
– 60 г несолен путер, растопен
*Од оваа смеса се добиваат 2 бисквити
За фил со крем-сирење:
– 225 г несолен путер
– 500 г шеќер во прав или по вкус
– 1/4 лажичка сол
– 450 г крем-сирење
– 1–2 лажички екстракт од ванила (по желба)
*Филот може да го приготвите по ваш избор
Постапка
Намачкајте го дното на две тави со дијаметар од 20 см со тенок слој путер. Поставете хартија за печење на дното за лесно вадење на тортата.
Во голем сад, комбинирајте ги брашното, содата бикарбона, прашокот за печиво, солта, какаото и шеќерот. Мешајте со жица за матење додека да се соединат рамномерно. Оставете го садот настрана.
Во друг сад, соединете ги јајцата, маслото, млекото (120 мл), оцетот, екстрактот од ванила и црвената прехранбена боја. Матете додека смесата стане хомогена.
Додајте ги сувите состојки во влажните и мешајте со жица за матење додека да добиете мазно тесто. По желба, можете да користите миксер.
Во мало тенџере, загрејте 240 мл млеко со 60 г путер на средна температура, мешајќи повремено, додека млекото да почне нежно да врие. Внимавајте да не прегори.
Сипете половина од топлата течност во тестото, мешајќи нежно за да не се распрска. Потоа, додајте ја преостанатата течност и мешајте додека да се соедини целосно.
Распределете го тестото рамномерно во подготвените калапи.
Печете во загреана рерна на 165 °C (330 °F) 35–40 минути, додека површината на тортата да стане еластична на допир и чепкалка вметната во средината да излезе чиста со неколку трошки.
За мафини, поделете го тестото на 24 или 12 парчиња (половина доза) и печете 15–20 минути.
Оставете ги бисквитите да се изладат целосно во тавите. Кога ќе се изладат, внимателно одделете ги од тавите со мал нож или шпатула за торти.
По желба, израмнете го врвот на тортите за поубав изглед. Зачувајте ги трошките за декорација (испечете ги 15 минути на ниска температура за да се потсушат и поубаво да се изронат).
Во сад, изматете го омекнатиот путер, шеќерот во прав и солта на средна до висока брзина околу 5 минути, додека смесата стане кремаста и воздушна.
Додајте го крем-сирењето (најдобро ако е ладно, но оставено на собна температура 15 минути) и матете на висока брзина додека да се соедини рамномерно.
Продолжете да матите уште неколку минути за дополнителна воздушност. За погуст фил, зголемете ја количината на путер.
Нанесете тенок слој фил на првата кора, па поставете ја втората кора и нанесете поголема количина глазура, израмнувајќи ја со шпатула.
По желба, декорирајте со трошки од тортата или со други украси.
Финални детали:
Ако глазурата омекне, ставете ја тортата во фрижидер 15–30 минути пред да продолжите со декорирањето. За рустикален изглед, користете шпатула за да создадете текстура на површината.
Совети за послужување и чување:
– Чување: Завиткајте ја тортата цврсто со пластична фолија и чувајте ја во фрижидер. Тортата останува сочна и мека дури и по неколку дена. За најдобра текстура, оставете ја на собна температура пред послужување.
– Послужување: Оваа торта е совршена за секакви прослави или едноставно за уживање дома. Можете да ја направите и како лист-торта, мафини или помала торта од 15 см (половина доза).
Зошто да ја пробате?
Оваа црвена велвет торта е толку лесна за подготовка што ќе ве изненади колку брзо можете да создадете десерт достоен за пекарница.
Нејзината живописна боја и неодолив вкус ќе ги воодушеват сите, а едноставноста на рецептот ја прави идеална и за почетници. Пробајте ја и споделете го вашето искуство – сигурни сме дека ќе стане дел од вашите омилени рецепти!
Уживајте во секој залак од ова кадифено задоволство! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видео прилогот ОВДЕ: