Кајмаци (пуслици, целувки) според рецептот на Сим Атанасовска
Кајмаците, познати и како пуслици или целувки, се омилен десерт кој носи леснотија и сладост во секој дом.
Овие крцкави и воздушни слатки се едноставни за подготовка, но бараат внимание кон деталите за да се постигне совршен резултат.
Со неколку клучни состојки и прецизна техника, ќе создадете десерт што ќе ги воодушеви сите. Следете го овој рецепт за да добиете совршени кајмаци со минимален напор, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
– 115 г белки (околу 3 белки, на собна температура)
– 115 г кристален шеќер
– 115 г шеќер во прав (просеан)
– 1 мала лажичка лимонов сок
– НМД

Постапка
1. Подгответе чист и сув сад за матење. Пребришете го со малку оцет и исушете го со сува крпа за да се отстранат сите нечистотии и маснотии.
2. Ставете ги белките во садот и матете ги на ниска брзина додека почнат да се згуснуваат. Потоа зголемете ја брзината на максимум и постепено додавајте го кристалниот шеќер.
Матете додека смесата стане густа и сјајна, а шеќерот целосно се растопи (околу 10 минути со робот миксер или подолго со обичен миксер).
3. Додајте го лимоновиот сок и продолжете со матење уште една минута.
4. Потоа, внимателно додајте го просеаниот шеќер во прав. Со шпатула нежно мешајте додека смесата стане хомогена, без да користите миксер.
5. Префрлете ја смесата во готварски шприц. На плех обложен со хартија за печење, истискајте форми по желба. За да се фиксира хартијата, ставете малку од смесата на четирите агли на плехот.
6. Печете ги кајмаците во загреана рерна на 100 °C околу 1 час. По печењето, исклучете ја рерната и оставете ги кајмаците внатре да се изладат целосно, идеално преку ноќ.
Сервирајте ги кајмаците и уживајте во нивната крцкава текстура и неодолив вкус! Рецепт и фотографии на Сим Атанасовска.











