НАЈПУФКАВИТЕ МЕКИЦИ ОД ТЕСТО КОЕ НЕ СЕ МЕСИ…Прсти да излижеш…Традиционален рецепт за меки и многу вкусни мекици…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

400 г брашно
7 г сув квасец
30 мл масло
150 мл млако млеко
100 мл вода
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
2 јајца на собна Т

ПОСТАПКА:

1.Просејте го брашното и помешајте го со квасецот. Направете бунарче и тука сипете го маслото, млекото и водата, шеќерот, солта и едно јајце.

2.Мешајте со лажица додека состојките да се соединат во густо и лепливо тесто.

Одозгора посипете го со малку масло и со лажицата намастете ја целата површина, па покријте го со фолија и оставете го да ферментира 1 час додека да го удвои волуменот.

3.Во стасаното тесто додајте уште едно јајце и повторно со лажицата промешајте додека да се соедини и инкорпорира, за што ви се потребни 3-4 минути. Покријте ги и оставете го да стасува уште 20 минути.

4.Стасаното тесто повеќе не се размесува. Со намастени раце откинувајте од тестото и обликувајте ги мекиците. пржете ги во масло со длабочина 1.5 прст, загреано на умерена температура (7 од 9).

А, во текот на пржењето регулирајте и намалувајте на 5-6 или во зависност од вашиот шпорет.

5.При пржењето добро е мекиците повремено да ги полевате одозгора со врелото масло за да се формираат што повеќе меури. Постапката погледнете ја ОВДЕ.