Најдобриот рецепт за сочни и крцкави тулумби кои се топат во уста…
Тулумби – однадвор крцкави, одвнатре меки и сочни, се топат во уста, детален рецепт со сите тајни постапки. Најомилената слатка кај нас, покрај баклавите и другите шербетни колачи, секако се тулумбите.
Подготвивме три рецепти од нашата архива со детално објаснување за нивното приготвување.
На Балканот тулумбите се традиционални слатки кои редовно се јадат, а водат потекло од Египет. Еден од најстарите колачи кои денес сè уште се приготвуваат.
За да направите совршени тулумби, мора да знаете колку маслото за пржење треба да биде загреано, сирупот/шербетот треба да биде добро изладен, маслото помеѓу две пржења треба да се излади за да не подгоруваат тулумбите.
Кога се спуштаат тулумбите во ладно масло, тогаш излегуваат најубави. Исто така, густината на тулумбите е многу важна, а и смесата која се вари на шпорет треба добро да биде сварена.
Во видеото под пишаниот рецепт ви се откриени сите слаткарски трикови за правење на совршени тулумби.
ПРВ РЕЦЕПТ – Потребни состојки:
500 мл вода,
500 г меко брашно,
100 мл масло и
7 јајца.
За шербет:
800 мл вода,
1 кг шеќер и ½ лимон (може и не мора).
ПОСТАПКАТА на овој и уште 2 видео рецепти можете да ги прочитате ОВДЕ:
Убедливо најдобриот рецепт за сочни и крцкави тулумби кои се топат во уста
Видеото погледнете го ОВДЕ.