Фото и рецепт: Снежана Трајковиќ
Потребни состојки:
500 г кори
1 кг и 500 г јаболка
3 лажици шеќер
3 лажици гриз
3 лажици презла
3 лажици мелени ореви
1 пакетче цимет
100 мл вода
100 мл масло
Прстофат сол и шеќер
Постапка:
Јаболката се лупат и се рендаат, па во нив се става 3 лажици шеќер, 3 лажици гриз, три лажици мелени ореви и 1 пакетче цимет. Се промешува убаво.
Во шолја се става 100 мл вода и 100 мл масло, прстофат сол и шеќер. Се ставаат три кори, секоја се прска со течноста и се распоредува од јаболката на почетокот од кората се става малку повеќе и се распоредува по целата кора, се витка во ролат. Исто се постапува и со преостанатите кори.
Се пече на тивко, а за тоа време додека се пече во гезве се става 100 г шеќер и 100 мл вода да зоврие 2-3 минути. Се остава да излади. Кога е печена питата, со лажица се попрскува одозгора.