Поради желирањето употребуваме минимално шеќер, само 750 г на 5 кг сливи. Џемот се готви сосе семките кој даваат фантастична арома, а покрај тоа содржат амигдалин и витамин Б17.
Супстанцијата амигдалин помага во лекување на туморни заболувања, проблеми со простата и елиминација на заболени клетки во организмот. Еве што ви е потребно:
РЕЦЕПТ
Потребни состојки:
5 кг зрели сливи
5-10 семки при готвењето да се задржат заради аромата
400 г шеќер
350 г интегрален шеќер
Постапка:
Загревајте до зовривање.
Гответе на тивок оган (на 2 или 3), околу два часа, да испари течноста.
Гответе до посакуваната густина.
Стаклените тегли претходно загрејте ги во микробранова печка.
Капаците стерилизирајте ги во зовриена вода.
Видео со постапката: