Од фантастичните тиквички можете да приготвувате голем број разни вкусни јадења, а ова секако е едно од нив. Многу е економично, а здраво е и хранливо за стомакот. Се прилагодува на сечиј вкус, бидејќи може да ја правите погуста или потечна чорбата.
Потребни состојки:
1 поголема тиквичка или две помали
2 моркови
2 компири
1 поголема главица кромид
1 лажица сув зеленчуков зачин, црн пипер по вкус
50 мл масло (во пост на вода не ставајте масло)
½ лажица мелен црвен пипер
1 лажица брашно (обично или пченкарно)
Постапка:
Исечкајте го ситно кромидот, па на масло или на малку вода продинстајте го. Додадете сечкан или рендан морков, сечкан компир, налијте вода да се покрие зеленчукот, додадете сув зачин и оставете да се вари на умерен оган.
Кога ќе биде на половина готвено додадете исчистена и исечкана тиквичка на коцкички.
Налијте уште вода, сето да биде прелиено, додадете пипер и оставете да се готви додека да биде зготвено.
Кога зеленчукот е омекнат, додадете уште малку вода, па разматете една лажица брашно со малку вода и додадете во варивото. Оставете уште 5 минути да се вари на тивко, по желба зачинете уште со некој зачин, лист од магдонос, па тргнете од оган.