Кромидот е меѓу најпопуларните и најкористените зеленчуци во целиот свет. Дури и непријатниот мирис и остар вкус не ги обесхрабруваат луѓето да јадат дури и суров кромид. Покрај тоа, не се користи само во готвењето, туку се смета и за лек за многу болести, вклучувајќи ја и обичната настинка.




Сирупот од кромид се смета за најпопуларниот народен лек кој често го користеле нашите баби и прабаби, а до ден денес се уште се користи за лекување на многу болести, вклучувајќи ја и обичната настинка.

Рецептот е едноставен – сè што треба да направите е да додадете голема количина мед во кромидот и да го оставите кратко време да се ослободи сокот. За жал, сирупот за некои има непријатен вкус и мирис. И покрај фактот дека медот малку ги омекнува сировите ноти, мирисот на кромид не може да се избегне, но за кратко се навикнувате на него.




Иако идејата за комбинирање на кромид и мед изгледа малку кон-троверзна и одбивна, лекот што произлегува може да направи чу-да. Со векови, сирупот од кромид се цени поради неговата способност да се бо-ри против настинки и да го зајакне имунитетот на телото.

Самиот кромид е меѓу најздравите зеленчуци што обезбедува богатство од драгоцени витамини и минерали, како и бактерицидни и хранливи материи кои имаат позитивен ефект врз имунолошкиот систем на телото.




Сирупот од кромид е првенствено познат како експекторант благодарение на соединенијата што ја разредуваат слузта акумулирана како резултат на болеста. Употребата на сируп од кромид генерално се препорачува за време на есен-зимата, кога телото е најподложно на инфекции.




Главната задача на сирупот е да го исчисти горниот респираторен тракт. Неговите експекторантни својства помагаат во третманот на упорна кашлица, без разлика дали е сува или влажна. Овој ефикасен природен лек е исто така корисен во третманот на б олки во грлото, фарингитис, ларингитис и синузитис.




Сирупот од кромид главно се користи за лекување на настинки, но добро функционира и за проблеми со мочниот меур, бидејќи флавоноидите во кромидот имаат диуретично дејство. Покрај тоа, тие имаат омекнувачки ефект во случај на високо ниво на уреа во кр-вта и протеини во урината.




Покрај тоа, тој е одличен антисептик – кога се применува локално, помага при лекување на инфекции на кожата и го забрзува заздравувањето на ра-ните. Ги ублажува изго-рениците и ја ублажува б олката по кас-нување од инсекти. Исто така се користи во народната медицина како чу-дотворен лек, на пример за ревматски б олки.




Рецепт за сируп од кромид

Излупете и исечете 2-3 големи главици кромид. Ставете ги во тегла, прелијте со мед и измешајте. Оставете ја смесата покриена околу пет часа додека кромидот да го испушти сокот. Исцедете го готовиот сируп преку газа.

Кога правите сируп, можете да користите шеќер наместо мед, но ова дефинитивно е помалку здраво. За да го подобрите ефектот на оваа природна подготовка, можете да додадете сок од лимон, ѓумбир и лук.




Сируп од кромид за деца и бремени жени

Жените кои очекуваат бебе не треба да се лечат на своја рака дури во случај на обична настинка. Сепак, сирупот од кромид е безбеден лек за нив и за бебето. На децата над 1 година, во конcyлтација со нивниот педијатар, може безбедно да им се дава сируп од кромид како природен лек против кашлање.




Максималната д оза за дете е 1 лажичка по трипати на ден, по конcyлтација со лекар. Сирупот од кромид е експекторант и не треба да се користи преку ноќ. Најдобро е да се земе максимум 2-3 часа пред спиење.




Сирупот од кромид треба да го чувате во цврсто затворена стаклена тегла. Ги задржува своите корисни својства до 2 седмици, но само ако се чува во фрижидер. На собна температура, брзо ќе ги загуби сите лековити својства.