Home Торта МАМИНА ТОРТА СО ГРСТ ЉУБОВ…Класика, многу лесна и вкусна!

МАМИНА ТОРТА СО ГРСТ ЉУБОВ…Класика, многу лесна и вкусна!

„Мамина торта“: фото и рецепт на Здравка Антонова

МАМИНА ТОРТА СО ГРСТ ЉУБОВ…Класика, многу лесна и вкусна!

Оваа волшебна торта, чиј рецепт го споделува Здравка Антонова, е вистинска симфонија од вкусови и нежност.

Со меките пандишпани, кремастиот фил и мирисот на ванила, оваа торта е совршена за секоја прослава или едноставно за уживање со најблиските.

„Мамина торта“: фото и рецепт на Здравка Антонова

Подгответе се да внесете малку магија во вашата кујна! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (се мери со чаша од 200 мл):

За пандишпаните:
– 6 јајца
– 1,5 чаша шеќер (чаша од 200 мл)
– 1 чаша многу топла вода
– ½ чаша масло
– Околу 3 чаши брашно
– 1 кесичка прашок за печиво
– 1-2 лажици какао во прав
– 1 кесичка ванилин шеќер (по желба)

За кремот:
– 1,5 литар млеко
– 20 лажици шеќер (или по вкус)
– 4 јајца
– 13 лажици брашно (со врв)
– 100 г путер

За  натопување на пандишпаните и за декорација:
– Сок од компот од праски
– Мелени или сечкани ореви
– Грст љубов ♥️ НМД

„Мамина торта“: фото и рецепт на Здравка Антонова

Постапка:

Во длабок сад, со миксер изматете ги јајцата со шеќерот додека да добиете воздушеста и светла смеса. Додајте ја топлата вода и кратко измешајте.

Потоа вметнете го маслото и повторно изматете. Просејте го брашното заедно со прашокот за печиво. Со дрвена лажица или шпатула, постепено додавајте од брашното во течната смеса, мешајќи внимателно.

(Совет од Здравка: Не го додавајте целото брашно одеднаш ако сакате пандишпаните да бидат помеки!)

Поделете ја смесата на два дела. Во едниот дел додајте какао и измешајте. По желба, додајте ванилин шеќер.

„Мамина торта“: фото и рецепт на Здравка Антонова

Печете два пандишпана (еден жолт и еден кафеав) во загреана рерна на 180°C, во калап обложен со хартија за печиво, околу 20-25 минути или додека да се испечат. Проверете со чепкалка.

Од 1,5 литар млеко, одделете 1 чаша. Останатото млеко ставете го на тивок оган заедно со шеќерот и мешајте додека шеќерот се растопи.

Во посебен сад, изматете ги јајцата, додајте ја одделената чаша млеко и постепено вметнете ги 13-те лажици брашно. Треба да добиете мазна смеса без грутки.

Внимателно, со постојано мешање, додајте ја јајчената смеса во топлото млеко на шпоретот. (Совет: За полесно мешање, можете да додадете малку од топлото млеко во јајчената смеса пред да ја истурите во тенџерето.)

Гответе со постојано мешање додека смесата да се згусне и почне лесно да крчка. Потоа, со миксер кратко изматете ја смесата директно во тенџерето за да стане уште помека.

Тргнете од оган, додајте го путерот и мешајте додека да се растопи. Оставете го кремот да се излади.

Секој пандишпан пресечете го хоризонтално на половина за да добиете вкупно четири кори (два жолти и два кафеави).

Во тркалезен калап со обрач, ставете еден жолт пандишпан. Лесно натопете го со сок од компот од праски, па намачкајте обилен слој крем. (Поделете го кремот на приближно 4 еднакви делови, оставајќи малку за украсување.)

Потоа ставете кафеав пандишпан, натопете, па намачкајте крем. Повторете со преостанатите пандишпани, завршувајќи со крем. Обилно посипете со мелени или сечкани ореви по површината.

Оставете ја тортата да отстои во фрижидер најмалку 12 часа за да се соедини. Отстранете го обрачот и со преостанатиот крем измазнете ги страните и површината на тортата.

Украсете со сечкани ореви од страните и направете цветчиња од одделениот крем. Не заборавајте да додадете грст љубов – тајната состојка на Здравка!

На здравје и уживајте во секој залак!