Фото и рецепт: Петрова Петрова
Потребни состојки за тесто:
430 г брашно,
250 г маргарин,
2 јајца (ако се мали може и 3)
2 лажици какао,
половина лажиче цимет,
1 прашок за пециво,
половина лажиче сода бикарбона
Постапка:
Се замесува тесто се развлекува кора околу 5 мм и се вадат со чашка мала бисквитките се редат на хартија за печење. Се печат 10 минути на 180 степени.
Потребни состојки за пената:
120 мл вода,
4 лажици мед,
320 г шеќер
2 лажици желатин
4 лажици ладна вода
4 белки (ако се мали тогаш 5)
екстракт од ванила по желба.
Постапка:
Водата, медот и 320 г шеќер се ставаат на оган да зовријат. Откако ќе почне да врие се остава точно 5 минути да врие, па се трга и му се ставаат 2 лажици желатин претходно отстојан во 4 лажици ладна вода.
Во подлабок сад се матат 4 белки (ако се мали јајцата 5) во цврст шлаг и кога ќе бидат убаво изматени постепено се додава од шербетот и се мати уште 10-тина минути, па му се додава и екстракт од ванила по ваш избор.
Испечените бисквити ги редиме и ги филуваме со пената, па ги оставаме да се сушат околу 1 час.
За повисока да биде пената ја повторуваме постапката уште еднаш на веќе филуваните.
За глазура:
Топиме 5 чоколади со 10 лажици масло и ги чоколадираме колачињата.
Фото и рецепт: Петрова Петрова